Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecké energetické koncerny sťahujú časť žalôb na spolkovú vládu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ústavný súd uznal nároky nemeckých koncernov E.ON, RWE a švédskeho Vattenfallu, že majú právo na odškodnenie za rozhodnutie spolkovej vlády zastaviť výrobu elektrickej energie v ich jadrových blokoch.


Berlín 10. decembra (TASR) - Prevádzkovatelia všetkých 17 jadrových blokov v Nemecku sa rozhodli stiahnuť zo súdov 20 žalôb na spolkovú vládu za jej unáhlené rozhodnutie odstaviť ich najneskoršie v roku 2022.

Rozhodnutie oznámili v liste frakciám politických strán CDU/CSU, sociálnym demokratom a Zeleným v spolkovom parlamente.

Okrem iného sa vzdávajú náhrady škody za vládou nariadené krátkodobé odstavenie ôsmich blokov po katastrofe japonskej jadrovej elektrárne Fukušima spôsobenej cunami v marci 2011 vo Fukušime.

Predstavitelia parlamentných frakcií CDU/CSU a Zelených rozhodnutie koncernov privítali. Pokladajú ho za dôležitý krok k tomu, aby sa nekonali dlhoročné právne a politické spory a aby sa dospelo k upokojeniu okolo témy jadrovej energie.

Koncerny tým postupujú v súlade s odporúčaním komisie pre financovanie zastavenia výroby elektriny v jadrových blokoch krajiny. Komisia chce tiež dosiahnuť, aby energetické koncerny odstúpili aj od ostatných žalôb v Nemecku a podaní medzinárodným arbitrážnym inštitúciám na spolkovú vládu.

Nemecký ústavný súd v utorok (6. 12.) uznal nároky nemeckých koncernov E.ON, RWE a švédskeho Vattenfallu, ktorý podniká v Nemecku, že majú právo na primerané odškodnenie za rozhodnutie spolkovej vlády zastaviť výrobu elektrickej energie vo všetkých ich jadrových blokoch.

V podaní ústavnému súdu uviedli, že žiadajú náhradu škody okolo 19 miliárd eur. Súd o konkrétnej náhrade škody nerozhodol, ale odkázal ich na jej vymáhanie na súdoch iných inštancií.