Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecké firmy pokračujú v rokovaniach s Čínou

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nemecko sa tak stalo prvou krajinou Európskej únie, ktorá sprísnila pravidlá pre prevzatie firiem po sérii obchodov, ktoré otvorili čínskym investorom prístup k nemeckým technológiám.

Berlín 16. júla (TASR) - Nemecká vláda tento týždeň sprísnila investičné pravidlá, aby ochránila strategicky dôležité priemyselné odvetvia. Niekoľko nemeckých spoločností napriek tomu pokračuje v rokovaniach s potenciálnymi kupcami z Číny.

Cieľom nových pravidiel je zabrániť, aby firmy, ktoré nie sú z Európskej únie (EÚ), získali nemecké know-how a ovládli strategicky dôležité podniky. Najväčšie obavy vyvolávajú najmä investori z Číny.

Nemecko sa tak stalo prvou krajinou Európskej únie, ktorá sprísnila pravidlá pre prevzatie firiem po sérii obchodov, ktoré otvorili čínskym investorom prístup k nemeckým technológiám a odborným znalostiam.

Nové predpisy umožnia nemeckej vláde zablokovať prevzatie, ak existuje riziko, že sa dôležité technológie "stratia" v zahraničí. Pravidlá nemusí schvaľovať parlament, takže by mali čoskoro vstúpiť do platnosti.

Aktuálne rokujú s potenciálnymi čínskymi kupcami štyri nemecké firmy z rôznych odvetví, od cateringu po automobilový priemysel: FFT, Eisenmann, ZF Body Control a Eissmann Automotive. Ani jedna z nich však neočakáva "politické zásahy".

"Tieto aktíva nie sú typom technologicky dôležitých aktív, ktoré chce Nemecko chrániť," uviedol bankár oboznámený s rokovaniami. Podľa neho, ak by štát začal zasahovať do týchto druhov obchodov, bol by to koniec obchodovania v Nemecku.

FFT, výrobca zariadení pre automobilky, ktorý vlastní súkromná finančná spoločnosť Atona, prilákala v prvom kole ponúk viacerých čínskych investorov, napríklad Shanghai Electric.

Rodinná lakovacia firma Eisenmann eviduje dvoch čínskych záujemcov, ktorí sa prebojovali do záverečného kola.

Aj ZF Friedrichshafen je tiež v záverečných fázach rozhovorov s jedným čínskym uchádzačom o predaji svojej americkej dcéry Body Controls, podľa zdrojov oboznámených so situáciou.

A nemecký výrobca automobilových interiérov Eissmann Automotive, ktorý predáva spoločnosť Lazard, prilákal rad čínskych firiem.

Podľa nových pravidiel pri ponuke na prevzatie minimálne 25-% podielu v nemeckej spoločnosti investormi z krajín mimo EÚ alebo z Európskeho združenia voľného obchodu, bude potrebné vyhodnotiť, či tento obchod nepredstavuje riziko pre verejnú politiku a národnú bezpečnosť. A to najmä v prípadoch, ak budú zahraničné investície smerovať do citlivých oblastí z hľadiska bezpečnosti, ako sú zbrojárstvo alebo krypto-technológie.