Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nemecké odbory žiadajú zvýšenie miezd pre zamestnancov VW o 6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odbory vychádzajú z rastu predaja áut najväčšej nemeckej automobilky, ako aj zisku. Ten sa zvýšil aj napriek emisnému škandálu.

Frankfurt nad Mohanom 24. októbra (TASR) - Najväčšia odborová organizácia v Nemecku IG Metall vyzvala na zvýšenie platov pre zamestnancov automobilky Volkswagen v nemeckých závodoch. Odbory vychádzajú z rastu predaja áut najväčšej nemeckej automobilky, ako aj zisku. Ten sa zvýšil aj napriek emisnému škandálu.

Zástupcovia IG Metall preto vyzvali vedenie firmy na zvýšenie platov viac než 120.000 zamestnancom Volkswagenu v Nemecku o 6 %. Návrh na zvýšenie platov sa týka zamestnancov priamo v závodoch, ako aj v divízii finančných služieb spoločnosti.

Podľa odborov by firma mala platy zamestnancom zvýšiť, aj keď čelí obrovským nákladom spojeným na jednej strane s emisnou kauzou a na druhej s postupným presunom firmy smerom k elektromobilom. Predaj vozidiel rovnomennej značky Volkswagen vzrástol za deväť mesiacov tohto roka o 2,7 % na 4,49 milióna. Najviac k tomu prispel čínsky trh, ale pomohli aj trhy Amerík a strednej Európy. Predaj v týchto oblastiach pomohol vykompenzovať pokles predaja v západnej Európe o 3,1 %.

Dá sa však očakávať, že vedenie automobilky sa bude snažiť vyrokovať miernejší rast platov, keďže na domácom trhu zápasí s poklesom dôvery zákazníkov. Predaj áut značky VW na nemeckom trhu klesol za deväť mesiacov až o 7,4 %.

Rokovania medzi vedením VW a odbormi by sa mali začať v decembri. Súčasná dvojročná dohoda o mzdách pre nemeckých zamestnancov vyprší ku koncu januára 2018.