Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecké pivovary zaznamenali v máji rekordný predaj, vďaka futbalu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Najväčší pivovar v Nemecku predal v máji 65 miliónov litrov piva, čo bol jeho najlepší mesačný výsledok v histórii.

Düsseldorf 4. júna (TASR) - Futbalové zápasy a dobré počasie pomohli v máji nemeckým pivovarom zvýšiť predaj na nový mesačný rekord.

"V máji sme mali najlepší mesiac v histórii nášho pivovaru," uviedol v pondelok Franz-Josef Weihrauch, hovorca pivovaru Krombacher.

Najväčší pivovar v Nemecku predal v máji 65 miliónov litrov piva, čo bol jeho najlepší mesačný výsledok v histórii.

Menší rival, pivovar Veltins, tiež zaznamenal v máji rekordný odbyt 31,5 milióna litrov piva, čo je o 10 % viac ako pred rokom, v máji 2017.

"Len v máji 2012, krátko pred európskymi futbalovými majstrovstvami, sme dosiahli podobný výsledok," povedal hovorca Ulrich Biene.

Okrem teplého májového počasia k vysokému objemu predaja zlatého moku podľa jeho výrobcov prispeli aj prípravy na júnový futbalový šampionát v Rusku. Biene v tejto súvislosti povedal, že Veltins už takmer nemá voľné kapacity na skladovanie prázdnych nádob.

Konečné čísla za máj pre celé odvetvie nie sú k dispozícii, ale šéf nemeckého združenia pivovarov Holger Eichele skonštatoval, že letné teploty v uplynulých týždňoch zvýšili dopyt po pive. Niektoré pivovary dokonca zavádzajú mimoriadne zmeny, aby boli schopné dodať dostatok piva.

Podľa údajov spolkového štatistického úradu Destatis, predaj piva v Nemecku sa v prvých štyroch mesiacoch tohto roka zvýšil o 0,7 % na vyše 2,8 miliardy litrov. V dlhodobom časovom horizonte však odbyt piva klesá. Vlani sa napríklad predalo v Nemecku 9,35 miliardy litrov piva, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo až 11,21 miliardy litrov piva.