Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nemecké sociálne poisťovne z prisťahovalcov profitujú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cudzinci v Nemecku odľahčujú sociálny systém krajiny a v roku 2012 sa postarali o prebytok v celkovej hodnote 22 miliárd eur.

Gütersloh 27. novembra (TASR) - Cudzinci v Nemecku odľahčujú sociálny systém krajiny a v roku 2012 sa postarali o prebytok v celkovej hodnote 22 miliárd eur. S odvolaním sa na štúdiu Centra pre európsky hospodársky výskum (ZEW) o tom informoval nemecký denník Handelsblatt.

Podľa štúdie každý cudzinec zaplatí na daniach a sociálnych odvodoch v priemere o 3300 eur ročne viac, než od štátu dostane. Ich príspevok do štátneho rozpočtu by zvýšením úrovne vzdelania vzrástol ešte výraznejšie. Ak by každý cudzinec vo veku do 30 rokov, ktorý dnes žije v Nemecku, dosiahol rovnaké vzdelanie ako Nemec, a tým aj lepší príjem, táto veková skupina by počas celého svojho života zaplatila na daniach a odvodoch o 118.400 eur na hlavu viac než v súčasnosti.

Vedci vidia aj pozitívny vplyv regulovaného prisťahovalectva, vďaka ktorému prichádzajú do Nemecka vzdelaní ľudia. "Čím lepšiu kvalifikáciu má prisťahovalec, tým vyšší je jeho príspevok do verejných rozpočtov," uviedol expert ZEW Holger Bonin. Ak by do Nemecka prišlo každý rok najmenej 200.000 cudzincov, 30 % z nich by malo vysoký a 50 % stredný stupeň kvalifikácie, každého občana by bolo možné fiškálne odľahčiť o vyše 400 eur ročne.

Podľa informácií nemeckého štatistického úradu najpočetnejšou skupinou prisťahovalcov sú Turci, ktorých tu žije vyše 1,5 milióna. Druhú skupinu tvoria Poliaci (532.375) a tretí sú Taliani (529.417).