Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecké štátne banky poskytli nevratné dotácie vo výške 27,3 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Okrem toho vláda uvoľnila garancie, ktoré sa medziročne zvýšili 47-násobne zo 718,4 milióna eur takmer na 34 miliárd eur.

Berlín/Frankfurt nad Mohanom 20. apríla (TASR) - Nemecké spolkové banky v pandemickom roku 2020 podporili hospodárstvo rekordnými sumami. Podľa Spolkového združenia štátnych bánk Nemecka (VÖB) poskytlo 19 finančných inštitúcií nevratné dotácie v celkovej výške zhruba 27,3 miliardy eur. Ide tak o dvojnásobok dotácií z roka 2019 na úrovni 13,5 miliardy eur.

Okrem toho vláda uvoľnila garancie, ktoré sa medziročne zvýšili 47-násobne zo 718,4 milióna eur takmer na 34 miliárd eur. Úverové prísľuby vzrástli zo 60 miliárd eur na 92 miliárd eur.

"Podporné banky vlády a spolkových krajín ešte nikdy neposkytli toľko prostriedkov ako v pandemickom roku 2020. S pomocou tejto podpory a dotácií, ktoré sa vyplácali veľmi rýchlo, boli zabezpečené existencie a rozhodujúcim spôsobom podporené malé aj veľké podniky," cituje agentúra DPA prezidentku VÖB Iris Bethge-Kraussovú. "Teraz musí politika vytvoriť správne predpoklady pre to, aby sa hospodárstvo aj s pomocou štátnych bánk dokázalo zotaviť."