Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Štúdia: Nemecké stavebníctvo prvýkrát od finančnej krízy klesne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Podľa štúdie sa objem výstavby v Nemecku v roku 2024 zníži a výdavky klesnú o 3,5 % na 546 miliárd eur a až v nasledujúcom roku 2005 sa mierne zotavia a stúpnu o 0,5 %.

Berlín 10. januára (TASR) - Výdavky v nemeckom stavebníctve v roku 2024 pravdepodobne klesnú, po prvý raz od finančnej krízy pred 15 rokmi. Uviedol to v stredu renomovaný nemecký ekonomický inštitút DIW. To je ďalšie zlé znamenie pre odvetvie nehnuteľností, ktoré zažíva najhoršiu krízu za celé desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa štúdie sa objem výstavby v Nemecku v roku 2024 zníži a výdavky klesnú o 3,5 % na 546 miliárd eur a až v nasledujúcom roku 2005 sa mierne zotavia a stúpnu o 0,5 %.

Sektor nehnuteľností v Nemecku aj inde v Európe roky prekvital, keďže úrokové sadzby boli nízke a dopyt silný. Prudký nárast úrokov a nákladov na výstavbu však ukončil tento rozmach a niektorých developerov priviedol na pokraj platobnej neschopnosti.

Výdavky v nemeckom stavebníctve naposledy klesli v roku 2009.

"Pokles v stavebníctve trvá dlhšie, ako sa očakávalo," upozornila autorka štúdie Laura Pagenhardtová.

Prieskum ekonomického inštitútu Ifo zase ukázal, že sentiment v rezidenčnej výstavbe v Nemecku je na historickom minime, čo podčiarkuje zúfalú situáciu v tomto odvetví.

"Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia uvoľňovala," povedal vedúci prieskumov v Ifo Klaus Wohlrabe po tom, ako decembrový index sentimentu dosiahol najnižšiu úroveň od začiatku prieskumov v roku 1991.

"Tieto mimoriadne slabé výsledky ukazujú, že vyhliadky na rok 2024 sú pochmúrne," dodal.