Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nemecké strojárske podniky prehodnocujú svoje stratégie v Číne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa prieskumu 86 % opýtaných členských spoločností VDMA naďalej dôveruje čínskemu trhu.

Frankfurt nad Mohanom 3. novembra (TASR) - Mnohé nemecké strojárske spoločnosti prehodnocujú svoje stratégie v Číne. Hlavnými dôvodmi sú zložitejšie miestne obchodné podmienky, zintenzívnenie geopolitického napätia, ako aj tlak na čínske spoločnosti, aby uprednostňovali domácich dodávateľov a produkty, oznámilo v piatok Združenie nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Evidujem výrazný nárast konkurencieschopnosti miestnych spoločností v dôsledku vyššej kvality výrobkov a technológií, ale aj zvýšených zásahov štátu v oblasti priemyselnej politiky," uviedol Ulrich Ackermann, expert VDMA pre zahraničný obchod. Zmeny v stratégii pre Čínu zvažuje podľa VDMA takmer polovica z 304 firiem oslovených v aktuálnom prieskume. Medzi možnými alternatívami spomenuli okrem iného diverzifikáciu odbytových trhov a dodávateľských reťazcov.

"Pre mnohé spoločnosti to v súčasnosti znamená viac sa zamerať na trh USA a okrem Číny prípadne preskúmať ďalšie možnosti napríklad v Indii," dodal Ackermann.

Podľa prieskumu 86 % opýtaných členských spoločností VDMA naďalej dôveruje čínskemu trhu. V súlade s tým 42 % z nich plánuje v blízkej budúcnosti rozšíriť svoje aktivity v krajine, zatiaľ čo 25 % zostáva rozhodnutých.