Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecké uhoľné elektrárne vypúšťajú sedem ton ortuti ročne

Na ilustračnej snímke uhoľná elektráreň Foto: TASR/AP

Uhoľné elektrárne pokrývajú v Nemecku až 40 % energetických potrieb krajiny.

Berlín 4. januára (TASR) - Nemecké uhoľné elektrárne vypúšťajú do ovzdušia každoročne sedem ton nebezpečnej ortuti, čím sa táto krajina po Poľsku a Grécku stala najhorším znečisťovateľom v Európe. Informovala o tom agentúra DPA.

Hamburský Inštitút ekológie a politiky vypracoval štúdiu, podľa ktorej je síce Nemecko zástancom čistej energie, do ovzdušia však vypúšťa o dve tony ortuti viac, než sa pôvodne predpokladalo. Ortuť, ktorá sa dostáva do ovzdušia a následne aj do potravinového reťazca, môže spôsobiť neurologické ochorenia a rakovinu. Najviac tým trpia deti, u ktorých sa symptómy prejavujú formou poklesu IQ a poruchami reči.

Nemecko sa stále výrazne spolieha na uhoľné elektrárne, ktoré pokrývajú až 40 % energetických potrieb krajiny. Oliver Krischer, predstaviteľ Strany zelených, vyzval spolkovú vládu, aby nasledovala príklad USA, ktoré nedávno zaviedli najprísnejšie limity na emisie ortuti na svete.

Aj Nemecko sa snaží tento limit znížiť a zaviazalo sa, že od roku 2019 nevypustí denne viac než jeden mikrogram ortuti na kubický meter. Ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová obhajuje politiku vlády a podľa nej ďalšie opatrenia nie sú potrebné.

Od decembrovej Konferencie OSN o zmene klímy narastá tlak voči najväčším spotrebiteľom energie, aby vypracovali dohodu o ochrane klímy a povzbudili veľké koncerny k investíciám do čistej energie a znižovaniu znečistenia ovzdušia.