Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecké veľkoobchodné ceny pokračovali na začiatku roka v raste

Kľúčový nemecký index Dax. Foto: TASR/AP

Ceny v nemeckom veľkoobchode vzrástli v januári medziročne o 16,2 % po 16,1-percentnom raste v decembri.

Wiesbaden 11. februára (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Nemecku pokračovali na začiatku tohto roka v prudkom raste, pričom tempo rastu sa v porovnaní s vývojom v poslednom mesiaci minulého roka mierne zrýchlilo. Informoval o tom v piatok nemecký štatistický úrad Destatis, ktorého údaje zverejnil server RTTNews.

Ceny v nemeckom veľkoobchode vzrástli v januári medziročne o 16,2 % po 16,1-percentnom raste v decembri. Januárový rast je tak jedným z najvyšších za posledných 60 rokov a len mierne zaostal za rekordným tempom rastu z novembra. V danom mesiaci sa veľkoobchodné ceny v Nemecku zvýšili o 16,6 %, čo bol najvýraznejší rast od roku 1962.

Výrazne sa pod rast veľkoobchodných cien podpísali ceny produktov z minerálnych olejov. Tie vzrástli medziročne o 41,9 %. Vysoký rast zaznamenali aj ceny kovov a rúd, kde rast dosiahol vyše 50 %.

Za celý minulý rok vzrástli veľkoobchodné ceny v Nemecku o 9,8 %. To znamená najvyšší celoročný rast cien v nemeckom veľkoobchode od roku 1974. Za celý rok prudko rástli najmä ceny produktov z minerálnych olejov (32 %) a ceny kovov a rúd (44,3 %). Pod rast cien sa však veľkou mierou podpísala nízka porovnávacia základňa, keď v dôsledku nástupu pandémie nového koronavírusu v roku 2020 boli v danom roku ceny mnohých surovín nízke.