Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nemeckí oceliari budú štrajkovať za vyššie mzdy a kratší pracovný čas

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odbory požadujú pre svojich členov zvýšenie miezd o 8,5 % počas 12 mesiacov.

Frankfurt nad Mohanom 30. novembra (AFP) - Nemeckí oceliari a železiari budú štrajkovať za podstatné zvýšenie miezd, ktoré bude kompenzovať rastúce ceny. Do štrajku sa v piatok (1. 12.) ráno zapojí približne 300 pracovníkov v troch závodoch spoločností ArcelorMittal, Thyssenkrupp a Deutsche Edelstahlwerke. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Niekoľkohodinová protestná akcia bude začiatkom série štrajkov, ktoré sa v nasledujúcich týždňoch zintenzívnia, varoval hovorca odborového zväzu IG Metall. Odbory požadujú pre svojich členov zvýšenie miezd o 8,5 % počas 12 mesiacov. Ďalšou požiadavkou je skrátenie pracovného času zamestnancov v oceliarskom a železiarskom priemysle na 32 hodín týždenne zo súčasných 40 hodín bez zníženia platov. Zamestnávatelia doteraz ponúkli 3,1-percentné zvýšenie miezd počas 15 mesiacov, odmietli ale požiadavku na skrátenie pracovného času.

Najväčšia európska ekonomika čelila za posledný rok širokej vlne štrajkov v rôznych sektoroch, od železníc až po leteckú prepravu.