Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemeckí oceliari: Rozhodnutie súdu môže ohroziť investície v sektore

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemecký oceliarsky sektor zamestnáva približne 80.000 ľudí, pričom nepriamo od neho závisia približne 4 milióny ďalších pracovných miest.

Frankfurt nad Mohanom 23. novembra (TASR) - Oceliari v Nemecku majú obavy, že nedávne súdne rozhodnutie o zablokovaní prostriedkov v tzv. klimatickom fonde môže ohroziť aj plánované investície vo výške viac ako 40 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Prelomové rozhodnutie Spolkového ústavného súdu znamená, že peniaze, ktoré vláda v Berlíne prisľúbila na pomoc pri transformácii priemyslu smerom k bezuhlíkovej ekonomike, už nie sú k dispozícii a vzniknutú medzeru bude ťažké vyplniť, uviedol vo štvrtok Bernhard Osburg, prezident nemeckého oceliarskeho zväzu a generálny riaditeľ oceliarskej divízie spoločnosti Thyssenkrupp, najväčšieho výrobcu ocele v krajine. Politici musia urýchlene nájsť odpoveď na otázku, ako sa dá spoľahlivo zabezpečiť potrebné finacovanie, zdôraznil.

Jeho vyjadrenie poukazujú na veľkú neistotu v nemeckých priemyselných podnikoch, ktoré už teraz zápasia s náročnými podmienkami v domácej ekonomike a čoraz viac sa obzerajú po alternatívnych trhoch, ako sú napríklad Spojené štáty. Mnohé spoločnosti začali s projektami dekarbonizácie v dobrej viere, že prostriedky z rozpočtu nakoniec prídu a vzniknutá situácia tak vytvára veľkú neistotu, pokračoval Osburg. Tieto projekty sú kľúčové, ak má Nemecko zostať priemyselnou krajinou, zdôraznil.

Nemecký oceliarsky sektor zamestnáva približne 80.000 ľudí, pričom nepriamo od neho závisia približne 4 milióny ďalších pracovných miest. Približne dve tretiny celého nemeckého exportu tvoria tovary z ocele.

Nemecký Spolkový ústavný súd minulý týždeň rozhodol, že vláda kancelára Olafa Scholza nemôže presmerovať nevyužitých 60 miliárd eur určených na podporu ekonomiky v čase pandémie nového koronavírusu do fondu na boj proti klimatickej zmene. Z fondu sa majú financovať aj projekty v oblasti zelenej transformácie alebo pomoc podnikom, ktoré čelia vysokým cenám energií.