Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nemeckí oceliari varujú pred dovoznými clami USA

Na archívnej snímke pracovník pracuje v hale nemeckých oceliarní Thyssenkrupp v Duisburgu. Americký prezident Donald Trump plánuje na budúci týždeň podpísať zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka. Uviedol to vo štvrtok 1. marca 2018 v Bielom dome na stretnutí so zástupcami firiem z dotknutých sektorov. Foto: TASR/AP

Ak USA clá zavedú, zasiahnu oceliarsky sektor v období, keď sa ešte stále nedostal zo štrukturálnej krízy.

Düsseldorf 7. marca (TASR) - Nemecká oceliarska federácia WV Stahl varovala, že zavedenie dovozných ciel na oceľ a hliník, ktoré plánuje americký prezident Donald Trump, môže mať pre nemecký a európsky oceliarsky priemysel "drastické následky".

Aj keď vývoz nemeckej ocele na americký trh je relatívne nízky, Trumpove plány môžu spôsobiť presunutie veľkého objemu ocele na iné trhy a viesť k protekcionistickým krokom aj v ďalších krajinách, povedal na margo Trumpových plánov na konferencii v Düsseldorfe šéf WV Stahl Hans Jürgen Kerkhoff.

Ak USA clá zavedú, zasiahnu oceliarsky sektor v období, keď sa ešte stále nedostal zo štrukturálnej krízy. Jednou z hlavných príčin krízy je Čína. Až 70 % nadbytočnej kapacity v priemysle je výsledkom čínskej ekonomiky. Kerkhoff v tejto súvislosti skritizoval Trumpa, ktorý sa podľa neho snaží túto krízu využiť na vytvorenie "umelých výhod" pre americký oceliarsky sektor.