Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nemeckí partneri sa v Košiciach oboznamujú s možnosťami investovania

Na snímke zľava riaditeľ košického letiska Michael Tmej, riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Robert Šimončič, minister hospodárstva SR Peter Žiga, Vladimír Slezák zo spoločnosti Siemens a generálny konzul SR v Stuttgarte Christoph Goeser počas diskusie na Slovensko-nemeckom podnikateľskom fóre VIA FORUM 2017 v Košiciach 25. septembra 2017. Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa šéfa rezortu hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), Nemecko je od roku 1998 najdôležitejším obchodným partnerom Slovenska a ročný obrat medzi krajinami je viac ako 27 miliárd eur.

Košice 25. septembra (TASR) - Nemecké a slovenské podnikateľské subjekty, bankové a finančné inštitúcie, vedecké, výskumné a vzdelávacie inštitúcie a samosprávne orgány sa v Košiciach dnes a v utorok (26.9.) oboznamujú v rámci Slovensko-nemeckého podnikateľského fóra 2017 so zmenami vo východoslovenskej ekonomike za ostatný rok.

Fórum má zároveň vytvárať platformu pre bilaterálne rokovania, rozšíriť existujúcu spoluprácu a nadviazať nové obchodné vzťahy.

"Slovensko-nemecké podnikateľské fórum 2017 je tentoraz zamerané nielen na investičný potenciál regiónu východného Slovenska, úspechy nemeckých investícií, ale aj na aktuálne témy z oblasti informačných technológií, energetiky, elektrickej mobility, smart-cities a duálneho vzdelávania," povedal Juraj Banský, podpredseda predstavenstva Východoslovenskej investičnej agentúry (VIA) a honorárny konzul SRN na Slovensku.

Podľa šéfa rezortu hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), Nemecko je od roku 1998 najdôležitejším obchodným partnerom Slovenska a ročný obrat medzi krajinami je viac ako 27 miliárd eur.

"Nemeckí investori patria do prvej päťky investorov na Slovensku a vytvárajú viac ako 120.000 pracovných miest. Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR) má záujem na prehlbovaní a rozširovaní vzťahov so Spolkovou republikou Nemecko," doplnil Žiga s tým, že na Slovensku je viac ako 500 nemeckých investorov.

Ako povedal, investorom má zjednodušiť podnikanie nový zákon o investičnej pomoci, ktorý rezort hospodárstva pripravuje. Vláda by sa ním podľa Žigu mala zaoberať v októbri.

"Spočíva v tom, že budeme podnecovať investorov aj investičnými stimulmi, aby išli smerom na východ, sever alebo juh Slovenska, teda do najmenej rozvinutých okresov. Tým pádom im budeme vytvárať aj lepšie podmienky, keď budú investovať tu, ako keby investovali na západnom Slovensku. Keď budete chcieť investovať na západnom Slovensku, tak budete musieť skutočne zainvestovať do prioritných oblastí. To znamená do nových technológií, inovácií, technologických centier, centier služieb, to znamená do oblastí s vyššou pridanou hodnotou a nebudete mať nárok na hotové, alebo 'cash' peniaze, ale budete môcť využiť len daňovú úľavu," vysvetlil Žiga.

"Generálny riaditeľ agentúry SARIO Róbert Šimončič prezentoval v paneli, že máme 90 nových potenciálnych investorov, ktorí prichádzajú na Slovensko. Z toho približne polovica má záujem o východné Slovensko,"
priblížil predseda predstavenstva VIA Peter Cacara s tým, že Slovensko je známe automobilovým priemyslom, preto by malo ísť o investorov z tejto oblasti.

Súčasťou podujatia bola aj prezentácia druhého vydania Východoslovenského investičného sprievodcu 2017 (East Slovakia Investment Guide 2017 – ESIG).