Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Nemeckí zamestnávatelia očakávajú v roku 2013 rovnaký rast ekonomiky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka dosiahne asi 0,9 %.

Berlín 30. decembra (TASR) - Nemecko sa v roku 2013 nemusí obávať recesie a tempo rastu by malo dosiahnuť tohtoročnú úroveň. Povedal to pre agentúru Reuters Dieter Hundt, predseda nemeckej zamestnávateľskej asociácie BDA.

"Nepredpokladám, že by nemecká ekonomika mala v budúcom roku zaznamenať recesiu. Očakávam, že bude rásť zhruba rovnakým tempom ako v tomto roku," uviedol Hundt. Nemecké hospodárstvo dokázalo v minulých rokoch do veľkej miery odolať dôsledkom dlhovej krízy v okolitých krajinách eurozóny, keď v roku 2010 zaznamenalo rast o 4,2 % a vlani o 3 %.

V poslednom období však začína krízu do určitej miery pociťovať a tento rok sa očakáva, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka dosiahne asi 0,9 %. Nemci predpokladajú rast aj v budúcom roku, opäť však o niečo slabší. Podľa ekonómov vzrastie HDP krajiny v roku 2013 o 0,7 % namiesto pôvodného odhadu z polovice roka o 1,3 %.

Hundt zároveň uviedol, že v budúcom roku sa obáva možných vysokých požiadaviek Nemcov v oblasti platov, keďže už tento rok sa im podarilo docieliť výrazné zvýšenie, čiastočne po intervencii kancelárky Angely Merkelovej. Predpokladá ale, že aj keď odbory budú opäť tlačiť na výrazný rast miezd, tento bude vzhľadom na spomaľovanie tempa rastu ekonomiky skôr mierny.