Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecko a Francúzsko pracujú na návrhu reformy EÚ

Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron žiada spoločný rozpočet pre eurozónu a aj európskeho ministra financií.

Berlín 12. júna (TASR) - Nemecký spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier je presvedčený, že sa Nemecko a Francúzsko dohodnú na spoločnom návrhu reformy EÚ. Minister to povedal v utorok v Berlíne vo vystúpení na Hospodárskej rade, ktorá má blízko k vládnej Kresťansko-demokratickej únii (CDU).

Dodal, že sa v otázke reformy spoločenstva v nasledujúcich týždňoch dosiahne pokrok na spoločnom stretnutí vlád oboch krajín.

Berlín a Paríž sa diskutujú o návrhoch reformy EÚ. Majú v úmysle predložiť ich na jej júnovom summite. Altmaier povedal, že sa v niektorých dôležitých bodoch partneri ešte rozchádzajú.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron žiada spoločný rozpočet pre eurozónu a aj európskeho ministra financií.

Minister popísal nemeckú pozíciu v oblasti finančnej pomoci krajinám, ktoré sa dostanú do problémov. Pomoc bude veľkorysá, ale len v prípade, ak budú predpoklady, že sa požičané peniaze veriteľom vrátia. Hlavnou podmienkou pre úvery bude uskutočnenie účinných reforiem.

Summit koncom júna musí vyslať signál o súdržnosti a akcieschopnosti EÚ. Pôjde na ňom aj o otázky hospodárskej a menovej únie, spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky a o posilnenie vonkajších hraníc spoločenstva.