Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Nemecko bude v G20 presadzovať štrukturálne reformy

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Foto: TASR/AP/Virginia Mayo

Ich cieľom je zlepšiť odolnosť 20 najväčších svetových ekonomík (G20) voči otrasom a takému vývoju udalostí, ktorý má potenciál prerásť v krízu.

Berlín 27. novembra (TASR) - Nemecko bude po prevzatí rotujúceho predsedníctva skupiny G20 presadzovať reformy, ktoré zvýšia konkurencieschopnosť najväčších svetových ekonomík a ochránia ich pred budúcimi krízami. Vyhlásil to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Jeho slová zrejme nepotešia niektoré štáty, ktoré by chceli použiť vládne stimuly na podporu svojich ekonomík. Informovala o tom agentúra Reuters.

Schäuble v piatok (25.11.) v dolnej komore parlamentu vyhlásil, že Nemecko bude dôrazne trvať na štrukturálnych reformách. Ich cieľom je zlepšiť odolnosť 20 najväčších svetových ekonomík (G20) voči otrasom a takému vývoju udalostí, ktorý má potenciál prerásť v krízu.

Pripomenul, že centrálne banky poskytujú ekonomikám dostatok likvidity a dlhy mnohých z nich sú vysoké. No to, čo im rozhodne chýba, je konkurencieschopnosť, pretože mnohé štáty meškajú s reformami.

Nemecko začiatkom decembra prevezme predsedníctvo G20. Berlín opakovane odmietol výzvu Európskej komisie (EK), aby zvýšil fiškálne stimuly a podporil tak rast hospodárstva celej eurozóny.

Schäuble tento týždeň vyhlásil, že Komisia by nemala adresovať výzvy na fiškálne stimuly priamo Nemecku, lebo to v uplynulej dekáde zvýšilo investície oveľa viac, ako je priemer v eurozóne. Schäuble zároveň upozornil, že na celom svete badať vývoj, ktorý môže viesť ku kríze.

Vláda v Berlíne tvrdí, že nedostatočné štrukturálne reformy v štátoch eurozóny brzdia zotavovanie bloku. Ďalšie štáty na čele s Francúzskom a Talianskom, druhou a treťou najväčšou ekonomikou regiónu, by zase chceli uvoľniť rozpočtové pravidlá, aby prostredníctvom verejných výdavkov podporili rast svojho hospodárstva.