Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

V Nemecku dokončili vlani rekordný počet bytov

Ilustračné foto Foto: TASR

Experti tvrdia, že Nemecku nehrozí bublina v sektore nehnuteľností.

Frankfurt nad Mohanom 2. marca (TASR) - V Nemecku dokončili vlani približne 250.000 bytov. DPA sa odvoláva na dnešnú správu finančného ústavu Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), ktorý je štátnou rozvojovou bankou. KfW dodala, že vlani sa postavilo najviac bytov za posledné desaťročie.

Rozvoj bytovej výstavby súvisí nielen s rastom počtu prisťahovalcov v krajine, ale aj s mimoriadne nízkym úročením úverov. Úvery nad desať rokov mali úrokovú sadzbu 2,3 %. Hlavný ekonóm KfW Jörg Zeuner však poukázal aj na rast príjmov obyvateľstva a stúpanie cien nehnuteľností. Cena dvojizbového bytu vlani medziročne vzrástla o štyri až sedem percent.

V tomto roku by sa mal trend nemeckej bytovej výstavby znovu zvýšiť. Podľa aktuálneho investičného barometra by sa malo odovzdať do užívania okolo 260.000 bytov. Kým vlani bytová výstavba medziročne vzrástla o 3,5 %, tento rok by mala dosiahnuť prírastok 2,5 %.

V rokoch 2010 až 2014 vzrástla čistá hodnota bytových stavieb podľa KfW o 560 miliárd eur (o 15 %) na 4,6 bilióna eur. Experti tvrdia, že Nemecku nehrozí bublina v sektore nehnuteľností. Krajina nemá previs ponuky bytov nad dopytom po nich, a ani presýtený trh lacnými úvermi.