Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Nemecko opäť predalo dlhopisy s negatívnym výnosom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Priemerný výnos 2-ročných dlhopisov dosiahol -0,32 %.

Berlín 9. decembra (TASR) - Nemecko na poslednej aukcii dlhopisov v tomto roku opäť zarobilo na predaji svojho dlhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Priemerný výnos 2-ročných dlhopisov dosiahol -0,32 %, uviedla nemecká agentúra na správu dlhu. To znamená, že investori, ktorí kúpili nemecký dlh, nedostanú úroky, ale naopak, sami musia zaplatiť. Aukcia priniesla do nemeckej štátnej pokladnice 2,5 miliardy eur. Celkovo si Nemecko v tomto roku od investorov požičalo 186,5 miliardy eur.

Dopyt aj napriek negatívnym výnosom na dnešnej aukcii prevýšil ponuku takmer dvojnásobne. "Hľadanie bezpečných investícií sa opäť stupňuje," uviedol analytik NordLB Michael Schulz. "Investorom v tejto rizikovej triede zostáva málo alternatív k nemeckým štátnym dlhopisom."

Jedným z dôvodom hľadania bezpečných prístavov je aj ochladenie čínskej ekonomiky. Ďalším faktorom je posilnenie nacionalistického Národného frontu (FN) vo francúzskych komunálnych voľbách.

Všetky veľké ratingové agentúry hodnotia úverovú bonitu Nemecka najvyššou známkou AAA. Investori sú preto pripravení za vysokú bezpečnosť rezignovať na výnosy. Jedným z dôvodov je, že nemecké štátne dlhopisy je kedykoľvek možné bez väčších problémov predať na trhu, a preto majú status podobný hotovosti.

Ďalším dôležitým faktorom je extrémne uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá prostredníctvom nákupu dlhopisov pumpuje do bankového systému eurozóny mesačne 60 miliárd eur. To spôsobilo prepad výnosov.