Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika tento rok porastie pomalšie, než sa predpokladalo

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel Foto: TASR/AP

Jednou z príčin sú aj spory vo vnútri Európskej únie.

Essen/Halle 17. marca (TASR) - Výdavky na zvládnutie utečeneckej krízy podporujú nemecký domáci dopyt. Celkovo sa však rast ekonomiky spomaľuje, varujú experti rovnako ako kancelárka Angela Merkelová. Informovala o tom agentúra DPA.

Dva popredné nemecké ekonomické inštitúty počítajú s pomalším tempom rastu domácej ekonomiky než spolková vláda. Jednou z príčin sú aj spory vo vnútri Európskej únie (EÚ). Essenský inštitút RWI dnes skresal predpoveď rastu nemeckej ekonomiky v roku 2016 až o 0,4 percentuálneho bodu na 1,4 %.

"Dynamika svetového obchodu sa výrazne spomalila a súdržnosť v EÚ sa v poslednom čase výrazne znížila," uviedol expert RWI Roland Döhrn. Prípadné pokračovanie týchto tendencií bude mať negatívny vplyv na najväčšiu európsku ekonomiku. Pred prílišným optimizmom ohľadom rastu ekonomiky varovala aj spolková kancelárka Angela Merkelová.

Inštitút pre výskum ekonomiky IWH z Halle počíta v tomto roku so zvýšením nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,5 %. To je takisto menej, než predpokladá spolková vláda, ktorá počíta s nárastom o 1,7 %. Inštitút počíta aktuálne so spomaľovaním rastu, ktorý by sa však v druhej polovici roka mal oživiť.

"Rast ekonomiky nie je nízky, ale ani nijako vynikajúci," uviedla Merkelová na zhromaždení nemeckej priemyselnej a obchodnej komory DIHK. Rast podporujú nízke ceny ropy a menová politika Európskej centrálnej banky (ECB). "To nás však nemôže úplne upokojiť," varovala Merkelová.