Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Vysoké ceny energií nútia nemecké podniky uvažovať o odchode do USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

USA sa pre mnohé z firiem stávajú čoraz atraktívnejšou lokalitou. Nemalou mierou sa pod to podpisuje aj prezident Barack Obama a jeho podpora ťažbe bridlicového plynu, ktorá znižuje ceny energií.

Berlín 26. mája (TASR) - Rastúce energetické náklady, ktoré sú dôsledkom prechodu Nemecka na obnoviteľné zdroje energie, nútia stále viac nemeckých podnikov uvažovať o presunutí svojich prevádzok do inej krajiny. A ako vhodná alternatíva sa ukazujú Spojené štáty. Informoval o tom portál Deutsche Welle.

Federácia nemeckého priemyslu (BDI) tento týždeň nepriamo varovala vládu v Berlíne, keď uviedla, že rastúce energetické náklady budú z Nemecka vyháňať stále viac firiem. "Ak nebudeme schopní v období prechodu na obnoviteľné zdroje dostať energetické náklady pod kontrolu, bude to mať vážne dôsledky na konkurencieschopnosť nemeckého priemyslu," povedal pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt predseda BDI Ulrich Grillo. Zároveň dodal, že zatiaľ čo Nemci debatujú o najvhodnejšom energetickom mixe, Spojené štáty sa pre mnohé z firiem stávajú čoraz atraktívnejšou lokalitou. Nemalou mierou sa pod to podpisuje aj prezident Barack Obama a jeho podpora ťažbe bridlicového plynu, ktorá znižuje ceny energií.

Firmy, ktorých produkcia je energeticky náročná, ako napríklad chemické koncerny BASF alebo Wacker, sa netaja tým, že závody v USA sú jednoznačne konkurencieschopnejšie. Wacker už začal s výstavbou výrobného závodu v štáte Tennessee.

Rovnako aj Nemecká obchodná a priemyselná komora (DIHK) uviedla, že si urobila vlastný prieskum a ten ukázal, že nemecké podniky stále viac rozmýšľajú o presune časti svojich aktivít do USA. Spojené štáty sú podľa nich výhodnejšou lokalitou aj v porovnaní s inými európskymi krajinami. "USA sú pre firmy stále viac zaujímavé než Európa," povedal šéf DIHK Martin Wansleben, pričom dodal, že Nemecko sa postupne dostáva do situácie, keď si vyberá medzi východnou Európou s nízkymi pracovnými nákladmi a USA s nízkymi energetickými nákladmi.