Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Firmy v indexe Dax vykázali rekordné zisky a obraty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prevádzkový zisk koncernov Dax, s výnimkou Infineonu, v 3. kvartáli medziročne vzrástol o 17 percent.

Frankfurt nad Mohanom 20. novembra (TASR) - Globálna ekonomika stagnuje, avšak nemecké podniky, ktoré tvoria frankfurtský akciový index Dax, vykazujú rekordné zisky. S odvolaním sa na najnovšiu štúdiu konzultačnej spoločnosti Ernst & Young o tom informoval portál Spiegel Online.

Prevádzkový zisk koncernov Dax, s výnimkou Infineonu, v 3. kvartáli medziročne vzrástol o 17 % na rekordných 27,7 miliardy eur. Obrat stúpol o 4 % na 308 miliárd eur, čo štúdia pripisuje najmä oslabeniu eura, ktoré zvýhodňuje export. Ešte na jar sa silná európska mena postarala o pokles obratu o dvojciferné miliardové sumy.

Mimoriadny nárast obratu o 11 % zaznamenali koncerny Dax na ázijských trhoch. Darilo sa im aj v USA, kde zarobili o 8 % viac. "Hoci sa rast svetového hospodárstva výrazne spomalil, sú to najmä mimoeurópske trhy, ktoré podstatne prispeli k rastu najväčších nemeckých koncernov," povedal partner Ernst & Young Thomas Harms.

Horšiu situáciu mali nemecké koncerny v Európe, kde ich obrat stúpol len o 3 %. Harms za dôvod považuje predovšetkým ukrajinskú krízu, ktorá zaťažuje dôveru, brzdí investície a tým nepriaznivo ovplyvňuje ekonomiku. To sa podľa neho výraznejšie prejaví v poslednom štvrťroku, na čo už viaceré spoločnosti zareagovali revíziou prognóz svojho hospodárenia nadol.

Harms však nepredpokladá dlhodobé oslabenie a už na jar budúceho roka predpovedá zotavenie dopytu a tým aj hospodárstva. "Za predpokladu, že nepríde k vyhroteniu konfliktu s Ruskom," dodal Harms.