Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemeckým investorom sa tento mesiac výrazne zhoršila nálada

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodom je emisný škandál Volkswagenu aj spomaľovanie veľkých transformujúcich sa ekonomík.

Mannheim 13. októbra (TASR) - Nemeckým investorom sa tento mesiac výrazne zhoršila nálada. Ich dôvera v ekonomiku klesla viac, ako očakávali experti a dosiahla najnižšiu úroveň za jeden rok. Dôvodom je emisný škandál Volkswagenu aj spomaľovanie veľkých transformujúcich sa ekonomík. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Podľa najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) sa kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v októbri 2015 prepadol na 1,9 bodu zo septembrových 12,1 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň od októbra 2014. Analytici, ktorých oslovila agentúra DPA pritom odhadovali, že klesne menej, na 6,5 bodu.

Investori zhoršili aj svoje hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v najväčšej ekonomike eurozóny. Svedčí o tom pokles príslušného čiastkového indexu v októbri na 55,2 bodu zo 67,5 bodu v septembri, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne 64 bodov.

Vyhliadky nemeckej ekonomiky zhoršil emisný škandál Volkswagenu a slabší rast rozvíjajúcich sa trhov, domnieva sa prezident ZEW Clemens Fuest. Pripomenul však, že výkon nemeckého hospodárstva je stále dobrý a aj eurozóna sa ďalej zotavuje. To podľa neho naznačuje, že nemecká ekonomika pravdepodobne neskĺzne do recesie.

ZEW dnes zverejnil aj výsledky pre celú eurozónu, ktoré ukázali, že index ekonomického sentimentu v menovej únii sa v októbri znížil medzimesačne o 3,2 na 30,1 bodu. Čiastkový index aktuálnej ekonomickej situácie v októbri klesol medzimesačne o 1,5 na -11,2 bodu.