Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecko je ochotné kupovať skvapalnený plyn od USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko nemá zatiaľ ani jeden terminál na LNG, ktorý chcú v Európe predávať predovšetkým Spojené štáty.

Berlín 12. februára (TASR) - Nemecký spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier predpokladá, že v krajine by sa mohli postaviť najmenej dva terminály na dovoz skvapalneného amerického zemného plynu (LNG). „Vidím najmenej dve lokality, na ktorých by sme mohli niečo rýchlo podniknúť,“ uviedol minister v utorok na konferencii o LNG s americkými zástupcami v Berlíne. Doteraz sa hovorilo o možnosti postaviť len jedno také zariadenie.

Altmaier ako možné lokality pre ich výstavbu uviedol Brunsbüttel, Wilhemshaven a Stadte. Tam by sa mohli podľa neho postaviť terminály so štátnou podporou. Minister hovoril o „podstatnej“, ale aj primeranej dotačnej sume. Nechcel ju však konkretizovať.

Nemecko nemá zatiaľ ani jeden terminál na LNG, ktorý chcú v Európe predávať predovšetkým Spojené štáty. Európski odberatelia ho však pokladajú za veľmi drahý a preto neschopný konkurencie v porovnaní s inými ponukami.

Námestník amerického ministra energetiky Dan Brouillette presviedčal na podujatí partnerov, aby kupovali americký LNG. Jeho cena v dôsledku prebytku produkčných kapacít v USA by sa mala v nasledujúcich rokoch výrazne znížiť.

Námestník kritizoval nemecko-ruský projekt plynovodu Nord Stream 2. Altmaier mu na to odpovedal, že je to otázka, o ktorej sa rozhodne v Európe. Dodal, že v Nemecku bude treba v budúcnosti na prechodné obdobie viac plynu na to, aby zabezpečilo dostatok energie. Krajina do roku 2022 skončí prevádzkovanie svojich jadrových elektrární a súčasne bude postupne utlmovať aj výrobu elektriny v tepelných elektrárňach.