Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku aj v decembri vzrástla

Foto: TASR/AP

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva.

Berlín 18. decembra (TASR) - Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku aj v decembri vzrástla, už druhý mesiac po sebe. To je ďalší z ukazovateľov, ktorý signalizuje, že výkon najväčšieho hospodárstva eurozóny, ktoré sa v 3. kvartáli len tesne vyhlo recesii, by mal v posledných troch mesiacoch roka vzrásť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa najnovšieho prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo) sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v decembri zvýšil na 105,5 bodu z novembrových 104,7 bodu. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov. Decembrová hodnota indexu je zároveň najvyššia od augusta tohto roka.

Aj index očakávaní podnikateľov, ktorý vyjadruje ich optimizmus (alebo naopak pesimizmus) v súvislosti s vývojom situácie v nemeckej ekonomike v nasledujúcich šiestich mesiacoch, v decembri vzrástol na 101,1 bodu z 99,7 bodu v novembri. Analytici predpovedali, že sa zvýši o niečo menej, na 100,5 bodu.

Podľa prezidenta Ifo Hansa-Wernera Sinna klesajúce ceny ropy aj oslabenie eura sú "darčekmi" pre nemeckú ekonomiku. Jedným z jej motorov je totiž export, a na ten má negatívny vplyv jednak spomalenie hospodárskeho rastu kľúčových obchodných partnerov Nemecka v eurozóne, a tiež napätie vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom pre krízu na Ukrajine.

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v období júl-september vzrástol o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď klesol o 0,1 %. Tempo jeho rastu bolo síce veľmi slabé, ale ekonomika sa vyhla recesii. A najnovší vývoj podnikateľskej dôvery naznačuje, že oživenie hospodárstva v 3. štvrťroku by mohlo pokračovať aj v poslednom kvartáli roka.