Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecko nechá preskúmať umiestnenie meračov oxidov dusíka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Umiestnenie meračov stanovuje európska smernica, ktorá však umožňuje určité tolerancie.

Berlín 1. decembra (TASR) - V sporoch týkajúcich sa znečistenia ovzdušia a zákazov vjazdu dieselov do miest chce nechať nemecké ministerstvo životného prostredia preveriť miesta, kde sú umiestnené merače oxidov dusíka. Podľa štátneho tajomníka Floriana Pronolda naplánovalo celonárodné posúdenie týchto lokalít organizáciou TÜV, náklady uhradí ministerstvo.

Pronold uviedol, že niekoľko mesiacov sa šíri propaganda, podľa ktorej sú nemecké údaje o emisiách postavené na nesprávne umiestnených meračoch. To je podľa jeho slov zbytočná debata, ktorá vyvoláva nedôveru. Tomu sa chce ministerstvo postaviť s pomocou jasných faktov, previerky však potrvajú niekoľko mesiacov.

Umiestnenie meračov stanovuje európska smernica, ktorá však umožňuje určité tolerancie. Napríklad, "minimálne 25 metrov od okraja rušných križovatiek a najviac 10 metrov od okraja vozovky" alebo "vo výške medzi 1,5 metra (zóna dýchania) a 4 metre nad zemou".

Kancelárka Angela Merkelová sa má v pondelok (3.12.) stretnúť so zástupcami obcí, aby rokovali o dva roky fungujúcom programe pod názvom "Program okamžitého zlepšenia ovzdušia" a o ostatných otázkach o emisiách dieselových vozidiel.