Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Počet nezamestnaných v Nemecku v apríli mierne vzrástol

Úrad práce v Duisburgu Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že výkon nemeckej ekonomiky sa tento rok zvýši o 0,6 %.

Berlín 30. apríla (TASR) - Počet nezamestnaných v Nemecku sa v apríli tohto roka mierne zvýšil, už druhý mesiac po sebe, a to viac, ako ekonómovia odhadovali.

To vyvoláva obavy, že najväčšia ekonomika eurozóny stráca dynamiku. Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a RTTNews.

Z údajov spolkového úradu práce vyplýva, že v Nemecku pribudlo v apríli 4000 nezamestnaných a ich počet sa zvýšil približne na 2,94 milióna osôb. Analytici pritom očakávali, že úrady v krajine zaregistrujú tento mesiac 2000 nových poberateľov podpory.

Celková miera nezamestnanosti po očistení od sezónnych vplyvov však stále zostáva na úrovni 6,9 %, na ktorej sa drží od októbra 2012. Nezamestnanosť v Nemecku sa tak pohybuje tesne nad 20-ročným minimom 6,8 %.

Mnohí ekonómovia sa ale domnievajú, že vzhľadom na recesiu eurozóny, ktorá je najväčším exportným trhom Nemecka, nezamestnanosť v krajine nebude v dohľadnom čase klesať. A ďalší upozorňujú, že aj nezvyčajne dlhá a chladná zima spomalila zotavovanie nemeckej ekonomiky. Tohtoročný marec v Nemecku bol podľa tamojších meteorológov najchladnejší za 25 rokov a piaty najchladnejší od roku 1881. Práve studená zima je pravdepodobne príčinou mierneho prírastku nezamestnaných.

Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že výkon nemeckej ekonomiky sa tento rok zvýši o 0,6 %.