Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecko odmieta žiadosť Grécka o predĺženie finančnej pomoci

Bez popisu Foto: TASR

Nemecko odmieta predĺžiť finančnú pomoc pre Grécko. Žiadosť Atén totiž podľa Berlína nespĺňa podmienky pre predĺženie pomoci. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Berlín 19. februára (TASR) - Nemecko odmieta predĺžiť finančnú pomoc pre Grécko. Žiadosť Atén totiž podľa Berlína nespĺňa podmienky pre predĺženie pomoci. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

"List z Atén nie je skutočným návrhom riešenia," uviedol pre agentúru DPA hovorca spolkového ministerstva financií Martin Jäger. Podľa neho sa Grécko žiadosťou v skutočnosti snaží zaistiť si preklenovacie financovanie bez plnenia podmienok záchranného programu. "List nezodpovedá kritériám dohodnutým v pondelok na rokovaní Euroskupiny."

Podľa hovorcu Európskej komisie (EK) Margaritisa Schinasa môže byť grécka žiadosť základom "rozumného kompromisu". Dodal, že ministri financií eurozóny detailne preskúmajú žiadosť Atén a sformulujú odpoveď.

Ministri financií eurozóny sa v piatok (20. 2.) stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, kde budú rokovať o oficiálnej žiadosti gréckej vlády o 6-mesačné predĺženie úverového programu. Krajiny eurozóny požadujú od Atén, aby jasne prisľúbili, že budú plniť dohodnuté reformné a úsporné opatrenia.

Aktuálny záchranný program pre Grécko sa skončí o polnoci 28. februára. Uvoľnenie posledných tranží zo záchranných úverov je pozastavené. Bez ďalšej finančnej pomoci hrozí Grécku platobná neschopnosť.