Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Asi 75.000 investorov uverilo, že môžu dosiahnuť 8-% úroky

Ľudia uverili bombastickej reklame Prokonu, v ktorej investorom sľuboval 8-% úročenie vkladov.

Itzehoe 12. januára (TASR) - Nemeckému Prokonu, financovateľovi veterných parkov, hrozí insolventnosť. DPA informuje, že asi 75.000 malých investorov, ktorí mu zverili 1,4 miliardy eur, môže prísť o svoje peniaze. Prokon by sa mohol dostať do platobnej neschopnosti ešte tento mesiac.

Ľudia uverili bombastickej reklame Prokonu, v ktorej investorom sľuboval 8-% úročenie vkladov.

Vedenie spoločnosti požiadalo v decembri podielnikov, aby sa vzdali úrokov za druhý polrok 2013, čo by mu zvýšilo likviditu.

Vinu za neutešenú situáciu firmy kladie vedenie na dlhodobú mediálnu kampaň proti nej. Mnohí investori sa začali báť o peniaze a požiadali o ich predčasné vyplatenie.

Vedenie Prokonu informovalo, že v minulom roku vyplatilo na úrokoch 330 miliónov eur, ale jeho hospodárenie sa skončilo so schodkom 210 miliónov eur.

Ak by spoločnosť zanikla, v Itzehoeu by prišlo o zamestnanie asi 500 ľudí a inde v Nemecku ešte 800 ďalších.

Na internetovej stránke firmy uverejnilo vedenie formulár, ktorý žiada, aby investori vyslovili súhlas, že do 31. októbra tohto roku nebudú z nej vyberať podiely. Mali by sa vzdať aj priameho vyplácania úrokov. Potom by si ich mali vyberať len raz za 12 mesiacov.

V informáciách sa ďalej uvádza, že kto dohodu s Prokonom predčasne vypovie, uvedomuje si, že berie na vedomie jeho insolventnosť.

Postup vedenia Prokonu ostro kritizovalo Nemecké združenie na ochranu majiteľov cenných papierov (DSW). Označilo ho za klasický príklad vydierania investorov. Združenie na ochranu spotrebiteľov zase označilo podnikateľský model Prokonu za sporný, ktorému chýba transparentnosť. Michael Herte z centrály na ochranu spotrebiteľov v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnska pre sobotné (11. 1.) vydanie denníka Tagesschau povedal, že Prokon v nijakom prípade nemohol splácať svoje záväzky výnosmi z investícií do veterných parkov.