Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Ukazovateľ ďalšieho vývoja nemeckej ekonomiky v apríli vzrástol

Riaditeľ Bundesbank Jens Weidmann Foto: TASR/AP

Viacerí odborníci, vrátane nemeckej centrálnej banky Bundesbank, predpovedajú, že rast nemeckej ekonomiky sa v súčasnom 2. štvrťroku zrýchli.

Berlín 21. júna (TASR) - Z nemeckej ekonomiky dnes prišla dobrá správa. Najnovší prieskum renomovaného inštitútu Conference Board totiž ukázal, že hodnota dôležitého ukazovateľa ďalšieho vývoja najväčšieho hospodárstva eurozóny v apríli opäť vzrástla, už piaty mesiac po sebe. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Konkrétne hodnota kľúčového indexu hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI), ktorý predpovedá vývoj nemeckej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v apríli 2013 zvýšila medzimesačne o 0,1 % na 105 bodov. Na porovnanie, v marci vzrástla o 0,4 %.

Prieskum tiež ukázal, že až päť zo siedmich komponentov, z ktorých sa zostavuje výsledný LEI pre Nemecko, v apríli zaznamenalo rast, čo prispelo k zvýšeniu celkovej hodnoty indexu. Napríklad index, ktorý odráža hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v krajine, sa v apríli zvýšil rovnako ako v marci - medzimesačne o 0,2 % na 107,5 bodu.

Za šesť mesiacov - od začiatku novembra 2012 do konca apríla 2013 - vzrástla hodnota hlavného indexu LEI pre nemeckú ekonomiku o 2,1 % a hodnota čiastkového indexu súčasnej hospodárskej situácie sa zvýšila o 0,6 %.

Viacerí odborníci, vrátane nemeckej centrálnej banky Bundesbank, predpovedajú, že rast nemeckej ekonomiky sa v súčasnom 2. štvrťroku zrýchli. Popredný nemecký ekonomický inštitút DIW odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v období apríl - jún 2013 zvýši o 0,3 % v porovnaní s prvými troma mesiacmi roka, keď medzikvartálne vrástol o 0,1 %.