Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Nemecký RWE predá firmu ruskej skupine aj napriek obavám Británie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Koncern RWE chce napriek obavám Londýna v pondelok dokončiť predaj svojej dcérskej firmy Dea ruskej skupine LetterOne, patriacej oligarchovi Michailovi Fridmanovi.


Essen 1. marca (TASR) - Spoločnosť Dea, ktorá ťaží ropu a plyn, sa v pondelok (2. 3.) dostane do ruských rúk. Nemecký energetický koncern RWE totiž naliehavo potrebuje z predaja 5 miliárd eur. Britská vláda však má proti obchodu námietky. Informovala o tom agentúra DPA.

RWE chce napriek obavám Londýna v pondelok dokončiť predaj svojej dcérskej firmy Dea ruskej skupine LetterOne, patriacej oligarchovi Michailovi Fridmanovi. Dnes to vyhlásil nemecký koncern.

Britská vláda v sobotu (28. 2.) vyjadrila námietky proti predaju britských aktivít Dea, ku ktorým patrí 12 ropných a plynových polí. Britské ministerstvo energetiky požadovalo prípravy nato, aby sa tieto aktíva zvlášť ďalej predali "tretej strane". Dôvodom sú obavy týkajúce sa vplyvu prípadných ďalších západných sankcií proti ruskej skupine LetterOne na prevádzku týchto polí. Dôsledkom môžu byť vážne zdravotné, bezpečnostné a ekologické riziká, uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Polia sa nachádzajú v britskej časti Severného mora. Medzi sankcie, ktoré už proti Rusku zaviedla Európska únia (EÚ) v súvislosti s ukrajinským konfliktom, patrí aj zákaz dodávať ruským firmám špeciálnu techniku a služby na ťažbu ropy.

Koncern RWE dnes uviedol, že nesúhlas Londýna nebude mať žiadny vplyv na to, že transakcia sa v pondelok uskutoční. Zmluvy o predaji RWE Dea počítajú s prevodom celej firmy vrátane britských aktív. "Len v prípade, ak EÚ alebo USA v priebehu prvého roka po uskutočnení transakcie prijmú sankcie proti LetterOne alebo jej vlastníkom, RWE bude mať povinnosť kúpiť naspäť britské aktíva."