Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nemecko a Rusko si vlani vymenili tovary za 76,5 miliardy eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nemecko a Rusko sú krajiny so silným vzájomným ekonomickým prepojením. Informuje o tom agentúra DPA. Vlani si vymenili tovary za 76,5 miliardy eur.

Wiesbaden/Rostock 26. novembra (TASR) - Nemecko a Rusko sú krajiny so silným vzájomným ekonomickým prepojením. Informuje o tom agentúra DPA. Vlani si vymenili tovary za 76,5 miliardy eur.

Z údajov nemeckého štatistického úradu vo Wiesbadene ďalej vyplýva, že dovozy z Ruska v roku 2013 boli vyššie než nemecké dodávky opačným smerom. Nemecko kupuje v Rusku najmä ropu a zemný plyn. Obe komodity sa podieľajú 75 % na celkovom ruskom vývoze do Nemecka, ktorý dosiahol vlani 40,4 miliardy eur.

Nemecký vývoz predstavoval 36,1 miliardy eur. Rusi nakúpili nemecké strojárske výrobky za 8,1 miliardy eur, automobily a komponenty na ne za 7,6 miliardy a chemické produkty za 3,2 miliardy eur.

Organizácia Germany Trade & Invest potvrdila, že nemecké dovozy mali vlani na ruskom importe podiel 11,9 %. Najväčším partnerom Ruska v dovozoch je však Čína, Nemecko zostáva na druhom mieste.

Rusko je 11. najväčším odbytiskom nemeckých tovarov.