Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecko urobilo výrazný pokrok v zamestnávaní starších ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa štúdie konzultačnej spoločnosti PwC v roku 2015 bolo v Nemecku zamestnaných 66 % ľudí vo veku od 55 do 64 rokov, kým v roku 2003 išlo len o 39 %.

Frankfurt nad Mohanom 22. júna (TASR) - Nemecko urobilo veľký pokrok pri integrácii starších ľudí na trhu práce. Podľa štúdie konzultačnej spoločnosti PwC v roku 2015 bolo v Nemecku zamestnaných 66 % ľudí vo veku od 55 do 64 rokov, kým v roku 2003 išlo len o 39 %. Nemecko sa tak medzi 34 skúmanými krajinami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) ocitlo na 7. mieste.

Podľa riaditeľky PwC Petry Raspelsovej sa výrazne zmenila kultúra v nemeckých spoločnostiach, ktoré čoraz viac oceňujú starších ľudí. "V súčasnosti ich považujú za obohatenie, nie za príťaž," dodala Raspelsová. Dodatočný tlak vyvolala aj reforma sociálneho systému, keďže zmenšil nároky na podporu v nezamestnanosti.

Ďalším faktorom je určite aj veľmi dobrá situácia na trhu práce. Podľa posledných údajov malo Nemecko najnižšiu nezamestnanosť za posledných 26 rokov.

Celkovo Nemecko poskočilo v rebríčku PwC oproti roku 2003 o desať miest na 15. priečku. Nedostatky má totiž v zamestnávaní 65- až 69-ročných ľudí, keďže ich zamestnanosť dosahuje len 15 %. Krajina zaostáva aj v priemernom dôchodkovom veku a ďalšom vzdelávaní starších pracujúcich ľudí. V celkovom rebríčku sú na špici Island, Nový Zéland a Izrael, na konci sú Turecko, Luxembursko a Slovinsko.