Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecko zintenzívni plány na zníženie závislosti od ruského plynu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po vpáde ruskej armády na Ukrajinu Nemecko zastavilo projekt kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori, ktorý rozdeľoval Európu.

Berlín 27. februára (TASR) - Nemecko urýchli plány na výstavbu dvoch terminálov na skvapalnený zemný plyn (LNG) a zvýšenie svojich zásob komodity, aby znížilo závislosť od ruského plynu po invázii ruskej armády na Ukrajinu. Uviedol to v nedeľu kancelár Olaf Scholz.

"Urobíme viac pre zaistenie bezpečných dodávok energie pre našu krajinu," povedal poslancom na mimoriadnom zasadnutí dolnej komory parlamentu Bundestagu, ktoré bolo zvolané pre krízu na Ukrajine. "Musíme zmeniť kurz, aby sme prekonali našu závislosť od dovozu energie od individuálnych dodávateľov."

Nemecko je pod tlakom ďalších západných krajín, aby sa stalo menej závislým od plynu z Ruska, ale jeho plány na postupné vyraďovanie uhoľných elektrární do roku 2030 a zatvorenie jadrových elektrární mu dávajú len málo možností na výber.

Po vpáde ruskej armády na Ukrajinu Nemecko zastavilo projekt kontroverzného plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori, ktorý rozdeľoval Európu.

Západ uvalil na Moskvu tvrdé sankcie, čím sa otázka dodávok energie stala ešte naliehavejšou.
Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP

"Udalosti uplynulých dní nám ukázali, že zodpovedná energetická politika zameraná na budúcnosť je rozhodujúca nielen pre našu ekonomiku a životné prostredie. Je rozhodujúca aj pre našu bezpečnosť," povedal v nedeľu Scholz.

Čím rýchlejšie dokáže Nemecko rozšíriť výrobu obnoviteľnej energie, tým lepšie, poznamenal.

Nemecko plánuje tiež zvýšiť prostredníctvom dlhodobých opcií objem zemného plynu vo svojich zásobníkoch o 2 miliardy kubických metrov (m3) a v koordinácii s Európskou úniou bude nakupovať ďalší zemný plyn na svetových trhoch.

Najväčšia európska ekonomika má podľa údajov priemyselnej skupiny Gas Infrastructure Europe podzemné zásobníky plynu s kapacitou 24 miliárd m3, ktoré sú v súčasnosti zaplnené približne na 30 %.

Scholz v nedeľu informoval, že Nemecko urýchlene postaví dva terminály LNG v Brunsbütteli a Wilhelmshavene. Svoju podporu výstavbe terminálov LNG signalizoval už v čase, keď bol ministrom financií a zástupcom kancelárky Angely Merkelovej v predchádzajúcej vláde, ale dosiahol len malý pokrok.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.