Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nemecký akciový index DAX zaznamenal nové historické maximum

Ilustračná fotka. Foto: TASR

K prekonaniu skoršieho rekordu z minulého mesiaca prispeli očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA si zoberie prestávku v cykle sprísňovania menovej politiky.

Frankfurt nad Mohanom 14. júna (TASR) – Nemecký akciový index DAX zaznamenal v stredu nové historické maximum. K prekonaniu skoršieho rekordu z minulého mesiaca prispeli očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA si zoberie prestávku v cykle sprísňovania menovej politiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Investori predpokladajú, že Fed, ktorý od leta minulého roka zvyšoval úrokové sadzby desaťkrát po sebe, ich v stredu ponechá bez zmeny. Zverejnenie rozhodnutia menovej rady (FOMC) americkej centrálnej banky sa očakáva o 20.00 h SELČ.

"Inflácia v USA sa naďalej ochladzuje, čo otvára cestu k prvej pauze po 15 mesiacoch cyklu zvyšovania sadzieb," uviedol Konstantin Oldenburger, analytik maklérskej spoločnosti CMC Markets.

Index DAX vzrástol na 16.332,16 bodu, čím prepísal skorší rekord z 19. mája.

K najnovšiemu rastu prispel výrobca luxusných automobilov Porsche po zverejnení nákupného odporúčania zo strany investičnej banky Berenberg. Akcie spoločnosti si pripísali 2,1 % a dostali sa najvyššie za viac ako tri mesiace. Medzi ďalšími poprednými titulmi posilnili akcie oceliarskej spoločnosť Thyssenkrupp o 2,2 % a cestovnej kancelárie Tui Deutschland o 2,8 %.