Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Ekonomika

Nemecký drevársky priemysel čelil v roku 2023 prepadu tržieb o 10 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tržby z predaja paliet a exportných obalov klesli o 27,5 % na 863 miliónov eur.

Berlín 20. februára (TASR) - Nemecký drevársky priemysel zaznamenal v minulom roku dvojciferný pokles predaja. Tržby sa v porovnaní so silným rokom 2022 prepadli o viac ako 10 % na 40,4 miliardy eur, oznámil v utorok Zväz nemeckého drevárskeho priemyslu (HDH). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Tržby z predaja paliet a exportných obalov klesli o 27,5 % na 863 miliónov eur. To podľa HDH signalizuje, že podmienky v ekonomike zostanú náročné, keďže drevené obaly sú dôležité pre logistiku nemeckého priemyslu.

Výrazne nižší predaj dosiahol aj piliarsky priemysel a sektor materiálov na báze dreva. Tržby v piliarskom odvetví klesli o viac ako 27 % na 6,4 miliardy eur, zatiaľ čo tržby z predaja materiálov na báze dreva, ako sú drevotrieskové dosky, sa znížili o 15,6 % na 5,3 miliardy eur. Naopak, nábytkársky priemysel vykázal mierny nárast o 2,6 % na 2,3 miliardy eur v segmente kancelárskeho nábytku.

Drevársky priemysel považuje za vážny problém pokles objednávok zo stavebného sektora. Dopyt sa prepadol v dôsledku vysokých stavebných nákladov a čoraz nepriaznivejších podmienok financovania, uviedol Denny Ohnesorge, výkonný riaditeľ HDH.