Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecký export do Ruska klesol v januári približne o 35 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecký export do Ruska klesol v januári zhruba o 35 %, čo je dôsledok zhoršujúcej sa krízy v Rusku v dôsledku hospodárskych sankcií Západu a poklesu cien ropy.

Berlín 24. marca (TASR) - Nemecký export do Ruska klesol v januári zhruba o 35 %, čo je dôsledok zhoršujúcej sa krízy v Rusku v dôsledku hospodárskych sankcií Západu a poklesu cien ropy. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na údaje nemeckého štatistického úradu.

Podľa úradu nemecký vývoz do Ruska dosiahol v januári 1,44 miliardy eur, čo oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka znamená pokles o vyše 35 %. V januári 2014 dosiahol nemecký export do Ruska hodnotu 2,22 miliardy eur.

Podľa Eckharda Cordesa, predsedu nemeckého Výboru pre ekonomické vzťahy s východnou Európou, dobré nie sú ani vyhliadky na nasledujúce obdobie. Biznis s Ruskom totiž komplikujú stále slabý kurz rubľa a hospodárske sankcie západných krajín, ktoré tak reagovali na anexiu polostrova Krym Moskvou a postoj Ruska k eskalácii napätia na východe Ukrajiny.

Podobne nepriaznivo sa vyvíjal aj nemecký export na Ukrajinu. Ten podľa predbežných odhadov štatistického úradu klesol v prvom mesiaci roka medziročne o 40 %. Zatiaľ čo v januári 2014 dosiahla hodnota vývozu 321 miliónov eur, v januári tohto roka to už bolo len 194 miliónov eur.