Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Nemecký inštitút IMK predpovedá v roku 2024 pokles ekonomiky o 0,3 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa IMK "reštriktívna fiškálna politika nemeckej vlády a pretrvávajúce vysoké úrokové sadzby" brzdia oživenie stagnujúcej ekonomiky.

Düsseldorf 20. marca (TASR) - Popredný nemecký Inštitút pre makroekonomickú politiku (IMK) vo svojej najnovšej prognóze v stredu predpovedal krajine pretrvávajúce problémy v roku 2024. To bude mať za následok pokles ekonomiky v tomto roku o 0,3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

IMK ďalej uviedol, že na budúci rok očakáva len mierne oživenie a nárast hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,8 %.

IMK so sídlom v Düsseldorfe je súčasťou Nadácie Hansa Böcklera, ktorá je pridružená k nemeckému odborovému hnutiu.

"Nemecká ekonomika sa len pomaly dostáva zo svojej slabej fázy," skonštatoval inštitút v správe. "Pozitívny impulz pre ekonomický rast bude pochádzať zo súkromnej spotreby v roku 2024 a predovšetkým v roku 2025 v dôsledku nižšej inflácie a dohôd o vyšších mzdách," dodal.

Podľa IMK "reštriktívna fiškálna politika nemeckej vlády a pretrvávajúce vysoké úrokové sadzby" brzdia oživenie stagnujúcej ekonomiky.

Vládna fiškálna politika, ako je zvyšovanie alebo znižovanie daní a výdavkov, môže mať veľký vplyv na širšiu ekonomiku a politici ju môžu využiť na stabilizáciu ekonomických podmienok.

Výskumníci z IMK predpovedajú, že súčasný napätý a konkurenčný trh práce v Nemecku zostane pomerne stabilný, pričom nezamestnanosť bude rásť len mierne. Inštitút odhaduje v roku 2024 priemernú mieru nezamestnanosti na úrovni 5,9 % a v roku 2025 na úrovni 6 %. Na ilustráciu, v roku 2023 dosiahla priemerná miera nezamestnanosti 5,7 %.

IMK očakáva, že miera inflácie v aktuálnom roku dosiahne v priemere 2,4 %, čo je pokles z 5,9 % v roku 2023. Inflácia sa tak priblíži k inflačnému cieľu Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 % a dosiahne ho v roku 2025.

Inštitút tiež predpovedá, že ECB bude reagovať na nižšiu infláciu a slabú výkonnosť ekonomiky eurozóny znížením úrokových sadzieb.