Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nemecký kovospracujúci sektor je vo výhľade pesimistický

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Firmy z tejto oblasti predpokladajú, že produkcia v sektore v tomto roku klesne o 2 % až 3 %.

Berlín 16. februára (TASR) - Nemecký kovospracujúci a elektrotechnický priemysel, ktorý zamestnáva takmer štyri milióny ľudí, nemá optimistické vyhliadky čo sa týka najbližšej budúcnosti. Firmy z tejto oblasti predpokladajú, že produkcia v sektore v tomto roku klesne o 2 % až 3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Vzhľadom na slabé objednávky a pokračujúci pesimizmus predpokladáme, že pokles bude pravdepodobne pokračovať," povedal hlavný ekonóm združenia zamestnávateľov v kovospracujúcom a elektrotechnickom sektore Gesamtmetall Lars Krömer.

Minulý rok zaznamenal tento priemysel v porovnaní s rokom 2022 rast o 2,6 %, ukázali údaje štatistického úradu Destatis. "Zotavovanie produkcie v sektore sa však v 2. polroku minulého roka zastavilo," uviedlo združenie Gesamtmetall s tým, že pokles zaznamenala produkcia v treťom aj vo štvrtom štvrťroku. Úroveň produkcie je tak opäť zhruba 10 % pod úrovňou z obdobia spred pandémie nového koronavírusu.

"Okrem produkcie pokračovali vo 4. štvrťroku minulého roka v poklese aj tržby," povedal Krömer. Ako dodal, popri nepriaznivej situácii na domácom trhu výrazne klesli príjmy z krajín mimo eurozóny.