Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Nemecký minister financií očakáva spomalenie inflácie v roku 2023

Christian Lindner, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Produkcia ropy a zemného plynu v Nemecku v posledných rokoch klesala.

Berlín 1. januára (TASR) - Nemecký minister financií Christian Lindner očakáva zmiernenie inflácie v tomto roku na približne 7 %, pričom spomaľovanie rastu spotrebiteľských cien by malo pokračovať aj v roku 2024 a po ňom. Zároveň je však presvedčený, že vysoké ceny energií sa stanú novým normálom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Cieľom zostávajú 2 %. To musí byť najvyššia priorita pre Európsku centrálnu banku (ECB) aj nemeckú vládu," povedal Lindner v rozhovore pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Bild.

Vysoké ceny energií vyhnali harmonizovanú infláciu v Nemecku v októbri na rekordných 11,6 %. V novembri sa mierne spomalila na 11,3 %, stále však zostáva vysoko nad inflačným cieľom na úrovni 2 %.

Lindner zároveň dodal, že Nemecko potrebuje "objektívnu" energetickú politiku, ak chce priemysel udržať v chode. V tejto súvislosti uviedol, že by sa mala povoliť domáca ťažba ropy a plynu prostredníctvom takzvaného frakovania a do nemeckého energetického mixu by sa mala zaradiť aj jadrová energia. "Zákaz frakovania by sa mal zrušiť. Privátni investori potom môžu rozhodnúť, či je takáto ťažba ekonomická," povedal minister.

Produkcia ropy a zemného plynu v Nemecku v posledných rokoch klesala. Dôvodom je práve zákaz frakovania, ako aj prísne zákony v oblasti ochrany životného prostredia, ktoré sťažujú firmám možnosť získať nové povolenie na prieskum a ťažbu.