Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecký minister hospodárstva: Žiadosť Grécka nie je postačujúca

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel na Svetovom ekonomickom fóre (SEF) vo švajčiarskom Davose, 22. januára 2015. Foto: TASR/AP

Neobsahuje požadované záväzky. Vyhlásil dnes nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel, podľa ktorého kľúčovou otázkou je, aké reformy je nová vláda v Aténach ochotná prijať.

Berlín 19. februára (TASR) - Žiadosť Grécka o predĺženie finančnej pomoci, ktorú dnes predložilo eurozóne, nie je postačujúca. Neobsahuje požadované záväzky. Vyhlásil dnes nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel, podľa ktorého kľúčovou otázkou je, aké reformy je nová vláda v Aténach ochotná prijať. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

List, ktorý Grécko poslalo, tak môže byť len začiatkom rokovaní, uviedol Gabriel vo svojom vyhlásení.

V podobnom duchu dnes reagoval na grécku žiadosť hovorca spolkového ministerstva financií Martin Jäger.

"List z Atén nie je skutočným návrhom riešenia,"
uviedol pre agentúru DPA Jäger, podľa ktorého sa Grécko so svojou žiadosťou v skutočnosti snaží zabezpečiť si preklenovací úver bez plnenia podmienok záchranného programu. "List nezodpovedá kritériám dohodnutým v pondelok na rokovaní Euroskupiny," dodal.

Európska komisia (EK) napriek tomu grécku žiadosť uvítala a označila ju za snahu o kompromis. Podľa hovorcu EK Margaritisa Schinasa môže otvoriť cestu k "rozumnému kompromisu". Dodal, že ministri financií eurozóny (Euroskupina) podrobne preskúmajú žiadosť Atén a sformulujú odpoveď.

Nemeckí experti však považujú grécku žiadosť o predĺženie finančnej pomoci za "trójskeho koňa", ktorého cieľom je ukončiť terajší záchranný program.

Berlín žiada Grécko o "jasné a presvedčivé záväzky, že sa usiluje o úspešné dokončenie programu," uvádza sa v zhrnutí na záver diskusie expertov z členských štátov eurozóny, ktorú získala agentúra DPA.

Nemeckí experti preto navrhujú, aby grécki veritelia namiesto snahy o dosiahnutie dohody radšej pozorne preskúmali súčasnú fiškálnu situáciu zadlženej krajiny, aby zistili, či sa návrhy predložené v liste zhodujú s reformami, ktoré Atény sľubujú.

A nakoniec, nemeckí experti navrhujú, že Grécko by nemalo dostať 10,9 miliardy eur na rekapitalizáciu bánk.

Ministri financií eurozóny sa v piatok (20. 2.) stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, aby prerokovali oficiálnu žiadosť gréckej vlády o 6-mesačné predĺženie úverového programu. Krajiny eurozóny požadujú od Atén, aby jasne prisľúbili, že budú plniť dohodnuté reformné a úsporné opatrenia.

Aktuálny záchranný program pre Grécko sa skončí o polnoci 28. februára. Uvoľnenie posledných tranží zo záchranných úverov je pozastavené. Bez ďalšej finančnej pomoci hrozí Grécku platobná neschopnosť.