Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Nemci a Rakúšania schválili začatie rokovaní s Gréckom o ďalšej pomoci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dali tak vládam mandát rokovať s eurozónou o detailných reformných podmienkach pre ďalšie záchranné úvery.

Berlín/Viedeň 17. júla (TASR) - Nemecký parlament dal zelenú začatiu rokovaní o treťom balíku pomoci pre Grécko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Z 598 poslancov za návrh spolkovej vlády hlasovalo 439, proti bolo 119 a 40 sa zdržalo hlasovania, uviedol po mimoriadnom zasadnutí Bundestagu jeho šéf Norbert Lammert.

Nemecký parlament tak dal spolkovej vláde mandát rokovať s krajinami eurozóny o detailných reformných podmienkach pre ďalšie záchranné úvery vo výške až 86 miliárd eur. O konečnej podobe záchranného balíka pre Atény bude musieť Bundestag opäť hlasovať, s čím sa počíta najskôr o niekoľko týždňov.

Grécko, ktorému hrozí bankrot, bude dovtedy držané nad vodou prostredníctvom preklenovacieho financovania, ktoré poslanci takisto schválili. Hlasovaniu predchádzala prudká diskusia. Opozícia kritizovala koalíciu za to, že úsporné a reformné opatrenia ešte viac udusia grécku ekonomiku, ktorá sa nachádza v hlbokej kríze. Spolková kancelárka Angela Merkelová naopak povedala, že jej vláda považuje doterajšie reformné prísľuby za nedostatočné.

Záchranu odsúhlasilo aj Rakúsko

Rakúsky parlament dnes odsúhlasil začatie rokovaní s Gréckom o treťom programe záchrany jeho ekonomiky, čomu predchádzala búrlivá debata medzi poslancami.

Udelenie príslušného mandátu ministrovi financií Hansovi Jörgovi Schellingovi podporili v súlade s očakávaniami len vládnuci sociálni demokrati (SPÖ) a ľudovci (ÖVP), zatiaľ čo proti hlasovali opoziční Zelení, pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a liberálny Neos, uviedla agentúra DPA. Samotný Scheling sa podľa nej počas mimoriadnej parlamentnej schôdze vyjadril, že ide o "začiatok procesu, ktorý celkovo ešte bude veľmi, veľmi zložitý". Prvýkrát však vníma spoločnú vôľu s Gréckom doviesť spoluprácu k úspešnému záveru.

Rakúsky kancelár Werner Faymann pred poslancami taktiež hovoril o "prvom kroku" smerom k odvráteniu vystúpenia Grécka z eurozóny a priznal, že nie je žiadna záruka úspechu, informovala verejnoprávna stanica ORF. Na schválenie mandátu na rokovania o treťom záchrannom balíku pre Grécko stačila rakúskej vládnucej dvojkoalícii jednoduchá väčšina hlasov.

Šéf frakcie ľudovcov Reinhold Lopatka vo svojom vystúpení kritizoval postoj Zelených: "Nepodať topiacemu sa záchranné koleso, to je vaša solidarita?" spýtal sa. Zelení sú podľa neho na rovnakej lodi so slobodnými, len si to nevšimli. Kritike podrobil aj gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a jeho stranu SYRIZA za to, že zatiaľ sa nepustili do potrebných reforiem.

Slobodní podľa šéfa svojho poslaneckého klubu Heinza-Christiana Stracheho trvajú na vystúpení Grécka z eurozóny: tretí záchranný balík pre túto krajinu sa tak ako predchádzajúce nedostane k bežným ľuďom, ale k "bankám a špekulantom". Chybou bolo už prijatie Grécka do eurozóny. Strache si myslí, že Atény by sa mali vrátiť k drachme a v Rakúsku by sa malo o treťom záchrannom balíku uskutočniť referendum.

Najnovšia pomoc pre Grécko je podľa šéfky frakcie Zelených Evy Glawischnigovej iba oddialením Grexitu, odchodu Grécka z eurozóny, preto s ňou nesúhlasí. Aj ona sa obáva, že väčšina pomoci bude vynaložená na splácanie dlhov a nedostane sa k obyvateľom alebo do ekonomiky. Z tohto dôvodu by bola za odpustenie dlhov Grécku a od Atén by očakávala napríklad prehodnotenie privatizácie a zníženie vojenských výdavkov.

Proti ďalšej pomoci Grécku sa vyslovili aj opozičné strany Team Stronach a NEOS.