Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nemecký podnikateľ chce kúpiť podiel v Air Baltic za 52 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Air Baltic bude jednou z prvých spoločností, ktorá začne používať nové regionálne lietadlo Bombardier CS300 a vďaka tomu bude mať najmladšiu a najhospodárnejšiu flotilu v Európe.

Riga 29. novembra (TASR) - Nemecký podnikateľ Ralf Dieter Montag-Girmes chce za 52 miliónov eur kúpiť 20-percentný podiel v lotyšskej leteckej spoločnosti Air Baltic. Spoločnosť v posledných troch rokoch uskutočnila úspešný reštrukturalizačný program, dosahuje zisky a podnikateľ vidí pre tento štátny podnik priaznivé perspektívy. Informovala o tom agentúra DPA.

Air Baltik bude jednou z prvých spoločností, ktorá začne používať nové regionálne lietadlo Bombardier CS300 a vďaka tomu bude mať najmladšiu a najhospodárnejšiu flotilu v Európe. Podľa Montag-Girmesa môže profitovať aj z vlny bankrotov konkurencie v ostatných pobaltských krajinách.

Montag-Girmes chce svoju doteraz najväčšiu investíciu financovať zo súkromných zdrojov. V Lotyšsku však voči nemu vládnu pochybnosti, predovšetkým pre jeho obchodné vzťahy s Ruskom. Napríklad pre ruského oligarchu Viktora Vekselberga v roku 2007 preskúmal možnosť vstupu do komunálneho podniku v Lipsku. Okrem toho sa podieľal na predaji ruských lietadiel Kube. Podnikateľ vyhlásil, že nemá záujem o miesto v predstavenstve, skôr sa chce stať poradcom v dozornej rade.

Lotyšská vláda súhlasila s predajom podielu Montag-Girmesovi a schválila pre spoločnosť investíciu 80 miliónov eur. Transakciu ešte musí schváliť parlament a šéf Air Balticu Martin Gauss dúfa, že sa tak aj stane. V prípade zamietavého hlasovania bude letecká spoločnosť skúmať ďalšie možné kroky.