Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Nemecký stavebný priemysel brzdí nedostatok materiálov

Ilustračné foto Foto: TASR

Nedostatok a prudké zvýšenie cien sa týkalo v poslednom čase predovšetkým stavebného dreva. Ceny medziročne často vyskočili až o 300 %.

Mníchov 17. mája (TASR) - Nemecké stavebníctvo brzdí najväčší nedostatok materiálov za posledné desaťročia, ukázal prieskum mníchovského inštitútu Ifo.

Podľa analýzy Ifo stavebníci aktuálne bojujú s najhorším nedostatkom materiálov od roku 1991, ktorý obmedzuje aktivitu v sektore. V apríli 23,9 % firiem, ktoré sa zúčastnili na prieskume, uviedlo, že majú problémy so včasnými dodávkami stavebných materiálov. Na porovnanie, v marci to bolo len 5,6 %.

Anketa bola súčasťou mesačného prieskumu, na základe ktorého Ifo vypočítava index podnikateľskej dôvery. Podľa inštitútu sa na ňom zúčastnilo 800 firiem zo stavebného sektora.

"Na mnohých miestach chýba materiál, počúvame z odvetvia. Pre problémy s dodávkami sa ceny zvýšili zároveň na viacerých trhoch," uviedol stavebný expert inštitútu Ifo Ludwig Dorffmeister. Poukázal na zdraženie stavebnej ocele, dreva a plastov. Podľa Dorffmeistera sa pre pandémiu obmedzili výrobné kapacity. Medzičasom však dopyt vzrástol prudšie, než sa čakalo.

Nedostatok a prudké zvýšenie cien sa týkalo v poslednom čase predovšetkým stavebného dreva. Ceny medziročne často vyskočili až o 300 %.

Inštitút Ifo tiež poukázal na mimoriadne faktory, ktoré majú aktuálne negatívny vplyv na drevárstvo. Patrí medzi ne napríklad relatívne chladná dlhá zima v niektorých častiach USA, ktorá obmedzila produkciu a spôsobila meškanie dodávok.