Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecký úrad bankového dohľadu považuje finančný systém za stabilný

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Európske akciové trhy sa dostali pod tlak po správe, že druhú najväčšiu švajčiarsku banku Credit Suisse, ktorá čelí vážnym problémom, prevezme jej väčší domáci rival UBS.

Berlín 20. marca (TASR) - Finančný systém v Nemecku je "stabilný a pevný". Uviedol to v pondelok nemecký úrad bankového dohľadu (BaFin) po tom, ako problémy švajčiarskej banky Credit Suisse viedli k otrasom na európskych akciových trhoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

BaFin "sleduje aktuálny vývoj na trhu", uviedol vo vyhlásení hovorca úradu. Zároveň dodal, že "nemecký finančný systém je naďalej stabilný a silný".

Európske akciové trhy sa dostali pod tlak po správe, že druhú najväčšiu švajčiarsku banku Credit Suisse, ktorá čelí vážnym problémom, prevezme jej väčší domáci rival UBS. V pondelok ráno po otvorení búrz akcie bánk v Nemecku a vo Francúzsku prudko klesli. Napríklad cena akcií Deutsche Bank sa dočasne prepadla takmer o 10 % a Commerzbank o viac ako 7 %. Vo Francúzsku akcie poskytovateľov finančných služieb a poisťovní čiastočne padali hlboko do červených čísel.

Európsky bankový index klesol o 5,3 % a index poisťovní o 3,3 %. Akcie Credit Suisse strácali takmer 64 % a cena akcií UBS krátko po začiatku obchodovania na burze v Zürichu klesla takmer o 9 %.