Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecký ústavný súd potvrdil nároky E.ON a RWE na náhradu škody

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Koncerny v žalobe na vládu ústavnému súdu uviedli, že jej rozhodnutie zasiahlo do ich vlastníckych práv a svoju škodu odhadujú na 19 miliárd eur.

Karlsruhe 6. decembra (TASR) - Energetické koncerny majú po rozhodnutí nemeckej spolkovej vlády o urýchlenom odstavení ich jadrových blokov nárok na "primerané odškodnenie". Nemecký ústavný súd svoje rozhodnutie oznámil dnes v Karlsruhe.

Spolkovú vládu žalovali nemecké energetické koncerny E.ON, RWE a švédsky koncern Vattenfall, ktorý pôsobí v krajine.

Vláda kancelárky Angely Merkelovej rozhodla o skončení výroby elektrickej energie v jadrových generátoroch v roku 2011 krátko po katastrofe v japonskej atómovej elektrárni Fukušima. Zrušila svoj predchádzajúci súhlas na predĺžené prevádzkovanie 17 jadrových blokov v krajine a rozhodla o ich postupnom vyraďovaní z prevádzky. Posledný blok má byť odstavený v roku 2022.

Súd rozhodol, že zákonodarca musí prijať príslušné rozhodnutie o odškodnení poškodených spoločností do konca júna 2018. Súd nerozhodol o výške odškodnenia. Budú sa ho musieť domáhať mimoriadnym spôsobom alebo ďalšími súdnymi procesmi.

Koncerny v žalobe na vládu ústavnému súdu uviedli, že jej rozhodnutie zasiahlo do ich vlastníckych práv a svoju škodu odhadujú na 19 miliárd eur.