Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemekej centrálnej banke sa nevrátilo na výmenu okolo 6 miliárd mariek

Ilustračné foto Foto: deutschebank.ge

Ich majitelia sa však s  výmenou nemusia ponáhľať. Termín skončenia platnosti starej nemeckej meny centrálna banka nevyhlásila a tvrdí, že ani nevyhlási.

Frankfurt nad Mohanom 23. februára (TASR) - Štrnásť rokov po skončení platnosti nemeckej marky (DM) ako oficiálneho platidla v Nemecku, ich zostáva nevymenených v domácnostiach krajiny, ale aj mimo nej, 6,04 miliardy. Informuje o tom nemecký spravodajský televízny kanál N24. Spolkovej banke sa zatiaľ nevrátilo napríklad 1,2 milióna tisícmarkoviek. Ešte viac si ponechali ľudia stomarkovky, a to vo výške 1,7 miliardy.

Majitelia DM sa však s ich výmenou nemusia ponáhľať. Termín skončenia platnosti starej nemeckej meny centrálna banka nevyhlásila a tvrdí, že ani nevyhlási. Vlani vymenili jej pobočky 22.175 tisícmarkoviek. V rovnakom čase sa ľudia zbavili viac ako 110.000 kedysi nedostatkových päťmarkoviek.

Spolková banka sa domnieva, že obrovská časť nevymenených mariek zostala v zahraničí. V Juhoslávii a neskôr aj v jej nástupníckych štátoch boli marky tieňovou menou.

Rovnako ako v ostatných krajinách eurozóny sa národné meny za eurá vymieňali len krátky čas aj v komerčných bankách. Nemci nepostupovali ináč. Slávne DM sa teraz dajú vymeniť za eurá v pomere 2 DM/1 EUR len v 35 pobočkách spolkovej banky v Nemecku.

Ľudia v zahraničí, ktorí ešte majú marky, nemusia zúfať. Ako napísal portál N24, ak dôverujú pošte, môžu ich poslať ako ceninu, ale nesmú zabudnúť napísať spiatočnú adresu.