Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Neorganizovaný odchod Británie môže priniesť problémy, obáva sa EÚ

Britská zástava veje pred Londýnskou vežou Big Ben neďaleko britského parlamentu v Londýne. Britská vláda oznámila, že oficiálne spustí proces svojho odchodu z EÚ v stredu 29. marca. Foto: TASR

Minulý týždeň upozornila na možné problémy aj írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair.

Brusel 10. apríla (TASR) - Európska únia sa obáva, že ak Británia opustí spoločenstvo neorganizovane, na ostrovoch môže dôjsť k poruchám v zásobovaní. Vyplýva to z interného dokumentu Európskej komisie (EK), ktorý vznikol na jej zasadnutí 22. marca. Informáciu publikoval nemecký denník Bild dnes.

Hlavný vyjednávač rozchodu  EÚ s Britániou Michel Barnier varoval, že v prípade tvrdého brexitu hrozí „chaos na hraniciach, problémy v zásobovaní pre Veľkú Britániu najmä s čerstvými produktmi a aj vážne narušenie leteckej dopravy“.

Minulý týždeň upozornila na možné problémy aj írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair. Problémy naozaj hrozia, ak Brusel a Londýn rýchlo neuzavrú dohodu o leteckej doprave. Ryanair dal do pozornosti, že letové plány pripravujú aerolínie viac ako rok dopredu. Na jar 2018 budú už hotové pre leto 2019.

Znepokojenie vyvolalo nedávnej vyjadrenie britskej premiérky Theresy Mayovej, že sa bude usilovať o tvrdý brexit. Spolu s odchodom Británie z EÚ sa má uskutočniť aj jej stiahnutie sa zo spoločného kontinentálneho trhu.