Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Ekonomika

Nepriaznivé počasie tento rok ovplyvnilo produkciu ovocia a zeleniny

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa rámcových odhadov SPPK sa medziročne zhruba o polovicu znížila produkcia jahôd.

Bratislava 18. júla (TASR) - Nepriaznivé poveternostné podmienky v tomto roku ovplyvnili podľa slov tlačového hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca produkciu ovocia i zeleniny, ktorých zvyčajný sezónny pokles ceny preto nedosiahol takú dynamiku, aká bývala obvyklá v minulosti.

"SPPK už dávnejšie upozorňovala, že zložitá bude napríklad situácia na trhu so skorými zemiakmi, ktorých sa urodilo menej nielen u nás, ale aj v zahraničí, čo logicky zatlačilo na ich ceny. V ostatnom čase sa síce objavili na trhu aj lacnejšie zemiaky z Grécka, ale ide skôr o výnimku," uviedol pre TASR Nemec.

Podľa rámcových odhadov SPPK sa medziročne zhruba o polovicu znížila produkcia jahôd, ktorých pestovatelia navyše často zvolili formu realizácie samozberom konečných spotrebiteľov, nie predajom cez obchodné reťazce.

"O niečo nižšia je aj produkcia mäkkého kôstkového ovocia, v prípade ktorého však podľa informácií SPPK cenový nárast nie je v porovnaní s vlaňajškom taký výrazný," informoval hovorca SPPK.

Pripomenul zároveň, že ceny ovocia a zeleniny na vnútornom trhu SR sú závislé od európskych cien, pretože domáca produkcia predstavuje len zlomok ich výroby v rámci EÚ.

Vážnejšie výpadky v tomto roku zaznamenalo Poľsko, odkiaľ sa k nám v minulosti dovážali veľké množstvá lacného tovaru, často však veľmi nevyrovnanej kvality.

"U nášho severného suseda existuje totiž okrem záhradkárov a profesionálnych väčších producentov aj početná skupina menších pestovateľov, ktorá okrem samozásobenia ponúka aj určité množstvo tovaru na trh." Keďže tento príjem nie je pre ňu rozhodujúci, ale len doplnkový, a navyše môže tovar predávať za zvýhodnených podmienok, odzrkadľuje sa to v jeho nižšej cene, ktorá pôsobí často likvidačne na pestovateľov v okolitých krajinách, vrátane Slovenska.

V tomto roku sa však v dôsledku poklesu produkcie podľa Nemca znížili možnosti lacných dovozov zo zahraničia, čo v medziročnom porovnaní spôsobuje nárast cien ovocia a zeleniny. "Aj v tomto prípade je SPPK presvedčená, že cenové výkyvy by boli menšie, keby Slovensko malo dostatočnú vlastnú produkčnú základňu a nebolo odkázané na dovozy," konštatoval.

Likvidácia mnohých malých a stredných producentov v dôsledku agresívnych praktík obchodných reťazcov a dumpingových dovozov zahraničného tovaru však podľa Nemca vyústila do straty sebestačnosti Slovenska a v minulosti lacné dovozy prestávajú byť lacné. "Nehovoriac o kvalite, ktorá - až na výnimky - v tomto segmente býva často veľmi rozkolísaná," dodal.