Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nervozita vo svete môže ohroziť nemecké podniky aj ekonomiku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niektorí šéfovia malých a stredných firiem ako ohrozenie svojho podnikania vnímajú napätie medzi Západom a Ruskom, utečeneckú krízu, júnové britské referendum o vystúpení z EÚ a všeobecný strach z teroristických útokov.

Berlín 6. marca (TASR) - Nervozita kupcov nemeckých produktov z celého sveta núti niektoré nemecké malé a stredné podniky pozdržať investície, čo môže oddialiť ekonomické oživenie. Tieto zväčša rodinné podniky, ktoré sú chrbtovou kosťou nemeckého priemyslu, čakajú v tomto roku problémy na veľkých vývozných trhoch, napríklad, pre hospodársku situáciu v Číne, Rusku a Brazílii. Informovala agentúra Reuters.

Väčšina obáv spotrebiteľov sa však týka scenára "čo ak": čo ak sa turbulencia na finančných trhoch rozšíri aj na zvyšok hospodárstva, čo ak sa Západ dostane do vážnej konfrontácie s Ruskom, čo ak Británia opustí EÚ. Hoci žiaden z týchto scenárov nemusí nastať, no obavy z nich môžu vytvoriť začarovaný kruh a zasiahnuť aj malé a stredné podniky vo forme nenaplnených objednávok či zrušenia už existujúcich.

Malé a stredné podniky si uvedomujú, že podnikateľské prostredie je silnejšie než nálady, no nemusí to vydržať. Obavy vyvoláva možné oddialenie investičných rozhodnutí ich zahraničných zákazníkov, ktoré by so sebou strhlo aj exportérov. Takýto vývoj by znamenal nesplnenie vládneho cieľa tohtoročného hospodárskeho rastu na úrovni 1,7 %.

Niektorí šéfovia malých a stredných firiem ako ohrozenie svojho podnikania vnímajú napätie medzi Západom a Ruskom, utečeneckú krízu, júnové britské referendum o vystúpení z EÚ a všeobecný strach z teroristických útokov. Podľa prieskumu ekonomického inštitútu Ifo nálada nemeckých výrobcov vo februári prepadla najviac od bankrotu Lehman Brothers, ktorý v roku 2008 vyvolal globálnu finančnú krízu.

Veľké nemecké korporácie, ako Daimler, BASF či ThyssenKrupp, si môžu dovoliť vytvárať dlhodobejšie plány a pokračovať s investíciami do nových technológií. Napríklad, Daimler investuje 500 miliónov eur do továrne na výrobu akumulátorov pre elektromobily. Malé a stredné podniky, ktoré nemajú toľko finančných zdrojov, predstavujú 98 % nemeckých exportných firiem a v investíciách im bráni pokles podnikateľskej dôvery v dôsledku politickej neistoty v kombinácii s prepadom akciových a komoditných trhov.

Celkové investície sú nízke. Hrubá hodnota investícií nemeckých spoločností vlani medziročne klesla o 0,5 %. To znamená, že na splnenie plánovaného 1,7-% rastu sa musí Nemecko spoliehať predovšetkým na súkromnú spotrebu a štátne výdavky. No aj v prípade, že obavy sa nerozptýlia tak rýchlo, ako vznikli, Nemecku recesia zatiaľ nehrozí.

Spotrebitelia sa tešia z rekordne vysokej zamestnanosti a rastúcich reálnych miezd, štát míňa miliardy eur na ubytovanie a integráciu utečencov. Odborníci preto v najbližšom období neočakávajú pokles súkromnej spotreby ani štátnych výdavkov. Z vnútorného dopytu v súčasností profitujú najmä stavebné firmy. Malé a stredné podniky celkovo tvoria takmer polovicu domácej produkcie a zamestnávajú viac než 15 miliónov ľudí.